Хипонатриемия възниква, когато концентрацията на натрий в кръвта е необичайно ниска. Натрият е електролит и помага за регулирането на количеството вода, което се намира в и около клетките.


При хипонатриемия един или повече фактори, вариращи от основно състояние до прием на твърде много вода, причиняват разреждане на натрия в тялото. Когато това се случи, нивото на водата в тялото се повишава и клетките започват да набъбват. Това набъбване може да причини много здравословни проблеми, от леки до животозастрашаващи.


Натрият има жизненоважна роля във функциите на тялото, затова при възникване на симптоми на хипонатриемия, като дискомфорт или проблеми, които пречат на изършването на ежедневни дейности, е необходимо да бъде потърсена лекарска помощ.Лечението на хипонатриемия е насочено към лечението на основния проблем. В зависимост от причината за хипонатриемия, може просто да се наложи намаляване на количеството вода, което приема засегнатия от състоянието човек. В други случаи на хипонатриемия може да има нужда от интравенозни електролитни разтвори и лекарства.


Изборът на това кое лечение е най-подходящо за даден пациент зависи от идентифицирането на причината, както и от тежестта на състоянието. Ако симптомите прогресират или станат тежки, трябва да бъде потърсено лечение възможно най-скоро.


Ако нивата на натрий са в умерени граници, може да се наложи ограничаването на приема на вода, за да може тялото да започне да балансира нивата на течности. Този подход може да бъде използван, ако причината за ниското ниво на натрий е свързана с диетата, прием на твърде голямо количество вода или прием на диуретик.


Когато човек има ниски нива на натрий, лечението трябва да бъде по-агресивно. Някои от опциите, които могат да помогнат за възстановяване на натрия до оптимални нива, включват:

  • Лечение с интравенозни течности, което се провежда в болнични условия. Богатите на натрий течности се прилагат интравенозно, докато бъдат достигнати оптималните нива на натрий. Пациентът може да бъде помолен да остане в болницата за няколко дни, за да бъде сигурно, че хипонатриемията е отминала и нивата на натрий в кръвта са стабилни;
  • Лекарства, отпускани с рецепта, които могат да бъдат полезни за коригиране на хипонатриемия, като помагат на тялото да задържа натрий, докато отделя излишната течност. Други лекарства, като такива против гадене или облекчаващи болката, могат да помогнат за контролиране на симптомите на нисък натрий;
  • В случаи на нарушена бъбречна функция, диализата може да бъде необходима стъпка, за да подпомогне бъбреците с отстраняването на отпадните продукти и излишната вода.


Библиография:
National Kidney Foundation. Hyponatremia
Sahay M, Sahay R. Hyponatremia: A practical approach
Lee JJ, Kilonzo K, Nistico A, Yeates K. Management of hyponatremia