Какво представлява астмата, предизвикана от вирусна инфекция?

Астмата е хронично заболяване, което засяга белите дробове и затруднява дишането. Тя може да бъде предизвикана от различни отключващи фактори в околната среда като прах, мухъл или полени. Симптомите, свързани с астмата, могат да бъдат влошени от вируси, като тези, които причиняват "обикновена настинка" или вируса на грипа. Това състояние може да бъде определено като вирусно-индуцирана астма.


Според проучванията, които разглеждат сезонните рискови фактори за астматични пристъпи сред хора на възраст между 6 и 20 години, е установено, че най-голяма част от астматичните пристъпи настъпват през есента.Какво представлява този вид астма?

Вирусно-индуцираната астма най-често се предизвиква от човешки риновирус (HRV). Той е отговорен за 60%-70% от вирусно-индуцираните астматични пристъпи.


Симптомите на настинка и грип често са подобни. Пациентите най-често се оплакват от кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос.


Грипът протича по-тежко от баналната настинка и може да се прояви бързо, като често е свързан с треска, болки в тялото и изразена умора.


Какво представлява астмата, предизвикана COVID-19?

COVID-19 се причинява от вируса SARS-CoV-2, който засяга лигавицата на белите дробове. При астматици е налице по-висок риск от хоспитализация като следствие на заразяване с вируса.


Симптомите на COVID-19 могат да варират в различните случаи, но пациентите с умерена до тежка астма могат да бъдат изложени на повишен риск от развитието на тежки респираторни симптоми като кашлица, изразени хрипове, задух или затруднено дишане.


Какво е лечението при астма, предизвикана от вирусна инфекция?

Вирусните инфекции не могат да бъдат лекувани с антибиотици. Най-доброто лечение при грип и повечето вирусни заболявания е почивката и приемът на достатъчно течности. За пълното възстановяване е необходим период от 10-14 дни. Астмата от своя страна също е предпоставка за по-тежко боледуване при вирусни инфекции. При тежко протичане на грипната инфекция е подходящо предписването на специфични антивирусни медикаменти.

По какво се различава астмата, предизвикана от алергии от вирусно-индуцираната астма?

При астма, предизвикана от алергени, рискът от астматичен пристъп се увеличава при експозиция на дразнителя (алерген). Той предизвиква реакция на имунната система, която най-често се изразява в оток на дихателните пътища и последващо затруднение на дишането.

 

Тригерите (провокиращите фактори) могат да се различават при всеки пациент, поради което важно значение има идентифицирането на алергените и тяхното последващо избягване. Симптомите на астматичен пристъп, причинен от алергия, се припокриват със симптомите на вирусно-индуцираната астма и включват пристъпи на кашлица и задух.


При наличие на астма е важна консултацията със специалист, за да бъде създаден план за лечение и избягване на алергените. Необходимо е пациентът да бъде подготвен при възникване на алергичен пристъп. Най-често срещаният метод за лечение на астматични пристъпи, предизвикани от алергия, е използването на инхалатори.


Библиография:
Adeli M, El-Shareif T, Hendaus MA. Asthma exacerbation related to viral infections: An up to date summary
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Common colds: protect yourself and others
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Flu & people with asthma
American Academy of Allergy, Asthma and Immunology. Is your asthma allergic?
Verywell Health. Why Does Asthma Get Worse When You're Sick?