Какво е DEXA сканиране?

DEXA сканирането представлява неинвазивно изследване, което измерва костната минерална плътност, за да се оцени дали дадено лице е изложено на риск от остеопороза или фрактура. DEXA означава двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия – процедура, при която два рентгенови лъча са насочени към костите.

 


Докато обикновената рентгенова снимка може да покаже промени в костната плътност (остеопения) след костна загуба от около 40%, DEXA сканирането може да открие промени от едва 1%, което го прави по-чувствителен и точен тест. DEXA понякога се нарича централно DEXA сканиране, костно денситометрично сканиране или DXA сканиране.

 

Каква е целта на DEXA сканирането?

DEXA сканирането открива слаби или чупливи кости, за да помогне да бъде предсказана вероятността за бъдеща фрактура и понякога да бъде определено дали даден човек трябва да приема лекарства за забавяне на костната загуба. След първоначално DEXA сканиране могат да бъдат извършени последващи сканирания, за да се сравни прогресията на загуба на костна маса – с други думи, сравняването на основно сканиране с второ сканиране може да покаже дали костната плътност се подобрява, влошава или остава същата.

 

DEXA сканирането също може да бъде използвано за оценка на ефективността на лечението на остеопорозата. В допълнение, след фрактура, сканирането с DEXA може да помогне да бъде разбрано дали счупването на кост се дължи на остеопороза. Други причини за DEXA сканиране включват:

 • Рентгенова снимка на счупване на кост или загуба на костна тъкан в гръбначния стълб;
 • Наличие на болки в гърба, които е възможно да бъдат причинени от фрактура на гръбначния стълб;
 • Загуба на 2 сантиметра или повече от височина в рамките на една година;
 • Обща загуба на височина от 4 сантиметра

Националната фондация за остеопороза (NOF) препоръчва всички жени на възраст 65 и повече години и всички мъже над 70 години да преминат DEXA сканиране поне веднъж. Възрастовото несъответствие между половете се дължи на факта, че загубата на костна маса при жените е свързана с намаляването на естрогена, което се случва при менопауза, затова жените са изложени на риск да развият ниска костна минерална плътност по-рано от мъжете. Други хора, за които често се препоръчва DEXA сканиране, включват:

 • Жени, които са достигнали менопауза и не приемат естроген;
 • Хора с анамнеза (медицинска история) за фрактура на бедрото;
 • Пушачи или хора, чиито майки са пушили по време на бременност;
 • Мъже с клинични състояния, свързани със загуба на костна маса, като ревматоиден артрит или хронично бъбречно заболяване;
 • Хора, които приемат лекарства, за които е известно, че причиняват загуба на костна маса, включително кортикостероиди като преднизон (кортикостероид, който пречи на процеса на възстановяване на костите), различни лекарства против припадъци като фенитоин и някои барбитурати, както и високи дози заместители на тиреоидни хормони;
 • Хора с диабет тип 1, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване или фамилна анамнеза за остеопороза;
 • Хора, които имат висок костен обмен, който се проявява като прекомерно количество колаген в пробите от урина;
 • Хора, които имат заболяване на щитовидната жлеза, като хипертиреоидизъм, или заболяване на паращитовидната жлеза, като хиперпаратироидизъм;
 • Пациенти с трансплантация, които са изложени на повишен риск от остеопороза поради имуносупресорите, които приемат

Какви са рисковете и противопоказанията при DEXA сканиране?

Като цяло DEXA сканирането е безопасно изследване. Въпреки че включва излагане на радиация, което винаги носи лек риск от онкологично заболяване, нивата на радиация, използвани по време на DEXA сканиране, са приблизително същото количество, на което човек би бил изложен по време на трансконтинентален полет, или една десета от количеството излъчвана радиация по време на рентгенография на гръдния кош.

 

Според проучванията модерните рентгенови системи имат много контролирано рентгеново лъчение и методи за контрол на дозата, за да бъде сведена до минимум разпръсната радиация. Това гарантира, че онези части от тялото на пациента, които не подлежат на образното изследване, получават минимално излагане на радиация.

 

Като цяло, потенциалните ползи от DEXA сканирането далеч надхвърлят рисковете от изследването за повечето хора. Изключение правят бременните жени, зщото за тях DEXA сканирането е противопоказно.

 

Референции:
1. Radiological Society of North America. Bone Densitometry (DEXA, DXA)
2. Blake GM, Fogelman I. The role of DXA bone density scans in the diagnosis and treatment of osteoporosis
3. Kling JM, Clarke BL, Sandhu NP. Osteoporosis prevention, screening, and treatment: a review
4. Njeh CF, Fuerst T, Hans D, Blake GM, Genant HK. Radiation exposure in bone mineral density assessment