Съществуват няколко вида гъбични пневмонии и въпреки че техните характеристики до голяма степен се припокриват, симптомите при тях могат да варират в малки граници. Видовете микотични пневмонии се категоризират въз основа на гъбичките, които причиняват инфекцията.


Пневмоцистна пневмония

Произхождащата от гъбички, подобни на дрожди (Pneumocystis jirovecii), пневмоцистна пневмония причинява силна суха кашлица, треска и болки в гърдите. Пневмоцистната пневмония обикновено представлява инфекция, която се възползва от по-слабата имунна система на хора (опортюнистична инфекция), като пациенти с рак или ХИВ, или хора, които са имали трансплантация на костен мозък или приемат високи дози кортикостероиди.


 

Тъй като тази гъбична пневмония най-често възниква при вече много болни, имунокомпрометирани хора, това състояние може да бъде трудно за овладяване. Лечението може да включва перорално приемане на лекарства или ежедневни интравенозни инжекции в продължение на три седмици. Въпреки че резултатите се подобряват, този вид пневмония все още е основна причина за смърт сред пациентите с ХИВ/СПИН.


Кокцидиоидомикоза

Кокцидиоидомикозата, известна също като треска на долината или Калифорнийска треска, възниква при експозиция на гъбички Coccidioides от почвата в части от Централна и Южна Америка. Обикновено засяга хора на 60 и повече години и тези, изложени на прашна среда, като земеделски и строителни работници.


Симптомите на тази гъбична инфекция – треска, кашлица, главоболие, обрив и болки в мускулите и ставите – имитират други заболявания, което прави поставянето на диагнозата предизвикателство.


Прогнозата за хората с това състояние е по-добра, отколкото за хора с други гъбични пневмонии. Докато лечението е дълго, тъй като продължава до шест месеца, повечето хора реагират добре на него и се възстановяват напълно. Въпреки това, дългосрочните инфекции и увреждане на нервите могат да се задържат, а нелекуваните случаи могат да станат много сериозни.


Хистоплазмоза

Тази пневмония се причинява от гъбичката Histoplasma в централната и източната част на Северна Америка. Хистоплазмозата причинява умора, треска и кашлица, както и други типични симптоми на пневмония. Симптомите се появяват от 3 до 17 дни след експозицията на гъбичката, много случаи преминават от само себе си, въпреки че някои могат да прогресират и да станат тежки. В най-лошите случаи инфекциите се разпространяват от белите дробове към други части на тялото, като гръбначния и главния мозък.


Курсовете на лечение (приемането на лекарства) могат да продължат от три до 12 месеца. Тежките случаи при тази пневмония могат да бъдат смъртоносни.


Криптококоза

Тази пневмония се дължи на излагане на гъбичката Cryptococcus neoformans, която се намира в гниеща дървесина и птичи изпражнения в естествена среда. Както и при другите инфекции, от cryptococcus се инфектират само хора с вече слаба имунна система, като повечето здрави лица са в състояние да се предпазят от това заболяване.


При тази инфекция се наблюдават типичните симптоми на пневмония. Ако не бъде лекувана, тази пневмония може да прогресира до инфекция на главния или гръбначния мозък, наречена криптококов менингит.


Противогъбичните лекарства за това състояние се приемат най-малко шест месеца, като смъртността се оценява на около 12%. Подобно на пневмоцистната пневмония, тази инфекция някога е била основна причина за смърт сред пациентите с ХИВ/СПИН, въпреки че тези числа са намалели с подобряването на терапиите.


Аспергилоза

Сред най-разпространените гъбички, които заразяват по въздушно-капков път, е Aspergillus, плесен, която се среща в много вътрешни и външни среди. Аспергилоза, често се получава в болнични условия при пациенти с тежък имунодефицит.
Този вид пневмония, заедно с тази, която се причинява от cryptococcus и някои други, се свързва със случаи на ХИВ/СПИН в късен стадий.


В допълнение към симптомите на пневмония, този тип инфекция може да причини маси, известни като „гъбични топки“ (аспергилом), които растат в белите дробове, но може да се разпространят и в други органи.


Докато по-леките форми на аспергилоза лесно се лекуват и контролират с лекарства, тежките случаи могат да бъдат опасни. Тъй като хората с отслабен имунитет са най-засегнати, това състояние може да стане смъртоносно при тях. Например едногодишната преживяемост за пациенти с това състояние след трансплантация на органи е около 59%.


Библиография:
1. Orlowski H, McWilliams S, Mellnick V et al. Imaging spectrum of invasive fungal and fungal-like infections
2. Li Z, Lu G, Meng G. Pathogenic fungal infection in the lung
3. MedlinePlus. Pneumonia: also called 'bronchopneumonia
4. Cleveland Clinic. Pneumonia: symptoms, treatment, causes & prevention