Неинвазивен гъбичен синузит

 

Неинвазивният гъбичен синузит обикновено не e животозастрашаващ, тъй като гъбичките не нахлуват в тъкани извън синусите. Също така този вид гъбичен синузит обикновено се причинява от гъбички от околната среда, които предизвикват алергии.

Алергичен гъбичен риносинуитАлергичният гъбичен риносинуит е често срещан вид гъбичен синузит, който засяга юноши и млади хора. Появява се, когато гъбичките (главно Aspergillus) се вдишват от околната среда и предизвикват алергична реакция в организма.

Честите симптоми на алергичният гъбичен риносинуит включват запушен нос или хрема с гъсти секрети, главоболие, усещане за натиск в лицето, запушен слъзен канал (раздразнение, сълзене на очите) и в някои случаи загуба на обоняние (аносмия).

Мицетом


Синусовата инфекция с наличие на микотична топка или мицетом е състояние, при което гъбични хифи (мрежа от цилиндрични нишковидни структури) се натрупват в синусите и образуват гъбични топчета. Ако не бъдат лекувани, тези топчета могат да нараснат и да блокират синусите, причинявайки болка в лицето, подуване и чувствителност. Мицетомите също е възможно да уловят бактерии, което може да доведе до вторична бактериална инфекция.


Сапрофитен гъбичен синузит


Сапрофитният гъбичен синузит възниква, когато гъбички колонизират вътрешността на носа. Тези гъбички не засягат носната тъкан и следователно инфекциите могат да бъдат асимптоматични и трудни за диагностициране. Ключова характеристика на този вид микотичен синузит е неприятната миризма в носа.


Инвазивен гъбичен синузит


Инвазивният гъбичен синузит е сериозно състояние, което обикновено се среща при хора с основно заболяване и/или са имунокомпрометирани. Инвазивният гъбичен синузит се класифицира като остър или хроничен и може да наруши носната тъкан. Острата форма на този вид синузит е животозастрашаваща, тъй като се разпространява бързо в кръвоносните съдове и централната нервна система (ЦНС), която включва главния и гръбначния мозък.

Хроничният инвазивен гъбичен синузит обаче се разпространява по-бавно в кръвния поток. Поради тази причина често той може да бъде объркан с вирусна или бактериална инфекция. Честите симптоми на остър и хроничен инвазивен гъбичен синузит включват:

 • Висока температура;
 • Главоболие;
 • Болка, подуване или чувствителност в лицето;
 • Кашлица;
 • Течащ и запушен нос;
 • Намалено обоняние или загуба на обоняние;
 • Неприятна миризма в носа;
 • Промени в зрението;
 • Променен психичен статус (объркване/дезориентация, нарушена памет и емоционални колебания)

Както острата, така и хроничната форма на инвазивен гъбичен синузит могат да бъдат сериозни. Въпреки това, острият инвазивен гъбичен синузит е потенциално фатално медицинско състояние, при което гъбичките се разпространяват бързо в кръвния поток. Ако се появи някой от симптомите на инвазивен гъбичен синузит, незабавно трябва да бъде потърсена медицинска помощ.

Остър фулминантен инвазивен риносинуит


Острият фулминантен инвазивен риносинуит е рядко и агресивно състояние с висока степен на заболеваемост и смъртност. Обикновено инфекцията се развива след вдишване на гъбички, които могат да растат върху лигавицата на носа и синусите. Оттам инфекцията е възможно бързо да се разпространи в очите и мозъка и да причини нарушение на тъканите. По принцип острият фулминантен инвазивен риносинуит може да причини сериозни усложнения, които включват:

 • Хифална инвазия на кръвоносните съдове (която може да доведе до смърт в околните тъкани);
 • Васкулит (възпаление на кръвоносните съдове);
 • Тромбоза (кръвни съсиреци)

Проучванията показват, че смъртността от острия фулминантен инвазивен риносинуит е приблизително 50% за хората с наличие на основно състояние, като чернодробна недостатъчност и промени в психичното състояние. По-добра прогноза се наблюдава при пациенти с диабет, които са претърпели операция или са получили противогъбични лекарства (амфотерицин В).

Хроничен инвазивен риносинуит


Хроничен инвазивен риносинуит е рядко състояние, характеризиращо се с бавно начало на симптомите и прогресия на заболяването (обикновено месеци). Той е подобен на остър фулминантен инвазивен риносинуит, но се развива много по-бавно. Хроничният инвазивен риносинуит обикновено засяга хора с диабет или реципиенти на трансплантирани органи. Честите симптоми на инфекцията включват запушен нос, усещане за напрежение в лицето и болка и главоболие.

Тъй като прогресията на хроничния инвазивен риносинуит е много бавна, ранната диагностика е от съществено значение и потенциално животоспасяваща. Ако не бъде лекуван, хроничният инвазивен риносинуит може да причини променен психичен статус и припадъци.

Грануломатозен инвазивен гъбичен синузит


Грануломатозният инвазивен гъбичен синузит е рядко и необичайно състояние, което засяга параназалните синуси (околоносните синуси) и може да доведе до нарушения на костите на черепа. Случаите на грануломатозен инвазивен гъбичен синузит са разпространени в региони по света със сух климат, като Судан, Индия и Саудитска Арабия. За разлика от други видове инвазивен гъбичен синузит, грануломатозният инвазивен гъбичен синузит засяга предимно здрави хора.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. About fungal diseases
2. Centers for Disease Control and Prevention. Sinus infection (sinusitis)
3. University of Michigan Health. Fungal sinusitis
4. Microbiology Society. Fungi