Как се проявява слънчевата алергия?

Много хора редовно развиват алергии към различни агенти като полени, пърхот на домашни любимци, фъстъци, латекс и миди. Учените обаче едва сега започват да разбират колко често срещани са слънчевите алергии (фотодерматозите) всъщност.

 


Това не означава обаче, че всички кожни реакции към слънцето са истински алергии. Докато някои хора всъщност имат свръхчувствителност към слънчева светлина, други „слънчеви алергии“ се причиняват от лекарства или локално приложено вещество, което предизвиква реакция на кожата при излагане на слънчева светлина.

 

Симптомите на фотодерматозите варират според вида им. Например лицата с актинично пруриго, наследствена форма на чувствителност към слънцето, развиват сърбящи подутини, докато хората с фотоалергична реакция, която възниква, когато химикал, приложен върху кожата, взаимодейства с ултравиолетова светлина, се проявява с парене, сърбящ обрив и мехури, изпълнение с течност.

 

Какви са причините за слънчевата алергия?

Учените не са напълно сигурни защо хората изпитват реакции към слънцето, но вярват, че генетичната предразположеност играе ключова роля в някои случаи. Както при всички алергии, фотодерматозите се причиняват, когато иначе безвредно вещество - в този случай слънчева светлина - предизвика необичаен имунен отговор.

 

Съществуват над 20 различни вида фотодерматози. Някои са често срещани, а други са редки. Те включват кожни реакции, предизвикани от слънцето при хора с автоимунни заболявания (като лупус) и хронични кожни заболявания, които се влошават при излагане на светлина.

 

Полиморфна слънчева ерупция

 

Полиморфната светлинна ерупция (PMLE) е най-често срещаният вид фотодерматоза. Нарича се полиморфна, защото появата на кожната реакция може да варира в различните случаи.

 

При полиморфната светлинна ерупция кожни лезии обикновено се развиват от няколко часа до дни след излагане на слънце. Те ще се появят като повдигнати, зачервени петна, придружени от сърбеж и понякога парене. Обривът най-често засяга части от тялото, които може да са били скрити от слънцето през зимата и след това да бъдат открити през лятото; това включва ръцете и горната част на гърдите.

 

Обривът често придобива папулозен характер (с подутини без видима течност). Лезиите обикновено изчезват спонтанно в рамките на няколко дни и не оставят никакви следи. Пероралните антихистамини могат да помогнат за облекчаване на сърбежа, но правят малко за подобряване на действителния обрив. В тежки случаи лекарите могат да предпишат локални или дори кратки курсове на перорални кортикостероиди за лечение. В повечето случаи състоянието отминава с времето. Полиморфната светлинна ерупция не се счита за животозастрашаващо състояние.

 

Слънчева уртикария


Слънчевата уртикария е рядка, хронична форма на фотодерматоза. Хората с това състояние изпитват сърбеж, зачервяване и копривна треска върху участъците от кожата, изложени на слънчева светлина. Докато симптомите понякога се бъркат със слънчево изгаряне, слънчевата уртикария може да се развие в рамките на минути и изчезва много по-бързо (обикновено по-малко от ден) след спиране на излагането на слънце.

 

Слънчевата уртикария е рядко състояние, но може да бъде животозастрашаваща в някои случаи, особено ако големи части от тялото са изложени едновременно на слънце. Известно е, че потърпевшите хора могат да изпитат опасна алергична реакция на цялото тяло, известна като анафилаксия, в отговор на излагане на слънце.

 

При съмнение за анафилаксия трябва да бъде потърсена спешна медицинска помощ. Ако не бъде лекувана, анафилаксията може да доведе до дихателна недостатъчност, гърчове, шок, кома и дори фатален край. При засегнатите пациенти избягването на слънчева светлина е най-доброто средство за защита.

 

Холинергична уртикария

 

Холинергичната уртикария е форма на копривна треска, причинена от повишаване на телесната температура. Това включва не само излагане на слънчева светлина, но и всичко, което може да повиши температурата на тялото като цяло, включително вземане на горещ душ, правене на упражнения или консумация на пикантни храни.

 

Най-доброто лечение за холинергична уртикария са антихистамините. Неседативните антихистамини като цетиризин обикновено са първа линия на лечение на холинергична уртикария. Ако симптомите продължават и след приема на неседативни антихистамини, може да бъде използван хидроксизин (който обикновено прави хората доста сънливи) под ръководството на лекар.

 

Холинергичната уртикария се различава от полиморфната светлинна ерупция и слънчевата уртикария по това, че реакцията не се предизвиква от UV лъчи, а от температура. Дори силните емоции могат да предизвикат холинергична уртикария, тъй като повишават леко телесната температура.

 

Алергии към слънцезащитни продукти

 

Въпреки че контактният дерматит към слънцезащитни продукти не е толкова често срещан, колкото алергията към козметика, той всъщност не е толкова необичаен. Състоянието е известно като фотоалергичен контактен дерматит и се характеризира с реакция към локален агент (като слънцезащитен крем, репелент против насекоми, лосиони или дезодоранти) само когато кожата, върху която е нанесен продуктът, е изложена на UV светлина.

 

Реакцията на кожата може да възникне върху всяка част от тялото, където се прилага веществото, но обикновено е по-изразена върху изложените на слънце зони. Те включват лицето, областта в горната част на гърдите и долната част на шията, задната част на ръцете и предмишниците. Избягването на продукта, който е причинил реакцията, е най-добрият курс на лечение при това състояние.

 

Какво е лечението при слънчева алергия?

Повечето случаи на слънчева алергия преминават от само себе си с времето. Балсамите за кожа, като каламинов лосион и алое вера, могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, особено ако се появи лющене или коричка. Болката често може да бъде лекувана с прием на нестероидно противовъзпалително средство като ибупрофен. По-тежките случаи е възможно да изискват използването на системни или локални кортикостероиди, за да помогнат за намаляване на отока.

 

Каквато и да е причината, хората с диагностицирана слънчева алергия трябва да положат всички усилия да се покрият или да останат на закрито, когато слънцето е най-силно. Слънцезащитният крем рядко осигурява защита от фотодерматози и в някои случаи може да ги влоши. Необходимо е да бъде потърсена спешна помощ, ако някои или всички от следните симптоми се появят след излагане на слънце:

  • Тежък обрив или копривна треска;
  • Недостиг на въздух;
  • Хрипове;
  • Висока температура;
  • Учестен или неравномерен сърдечен ритъм;
  • Гадене и повръщане;
  • Объркване;
  • Подуване на лицето, гърлото или езика

Референции:
1. National Health Service. Polymorphic light eruption
2. MedlinePlus. Polymorphous light eruptions
3. Cleveland Clinic. Sun allergy
4. Harvard Medical School. Sun allergy (photosensitivity)