Някои пациенти с комплекс на Карни може да развият доброкачествен тумор (аденом) на хипофизната жлеза. Хипофизата е малка жлеза, разположена близо до основата на черепа, която произвежда хормони и ги освобождава в кръвния поток.


Рядко лица с комплекс на Карни могат да развият състояние, известно като акромегалия. Акромегалия се появява, когато аденомът на хипофизата причинява повишено производство на растежен хормон (соматотропин). Симптомите включват анормално уголемяване на костите на ръцете, краката и главата. Костите на челюстите и в предната част на черепа обикновено са най-често засегнати. Акромегалията може също да причини удебеляване на меките тъкани на тялото както и висок ръст. Акромегалията е бавно прогресиращо състояние.

 


Някои хора със синдром на Карни могат да развият множество тумори (възли), които засягат щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда в основата на шията, която секретира хормони, които помагат за регулирането на растежа и развитието на организма. В повечето случаи тези възли са доброкачествени нефункциониращи аденоми, което означава, че аденомът не произвежда излишни хормони. Някои засегнати лица могат да имат папиларен или фоликуларен карцином на щитовидната жлеза. В редки случаи, карциномът на щитовидната жлеза се развива при хора с дългогодишна история на множество възли.

 

При мъжете може да се развие вид ендокринен тумор на Сертолиевите клетки. Този тумор се развива в тестисите и понякога може да бъде свързан с ранно развитие на вторични полови белези (преждевременен пубертет). Може потенциално да доведе до гинекомастия при мъже. Почти винаги туморите са доброкачествени, злокачествена трансформация е възможна, но е рядка. Приблизително една трета от мъжете с комплекс на Карни развиват тези тумори, обикновено през първото десетилетие от живота и възникват почти при всички възрастни мъже със заболяването в даден момент от живота.


По-рядко други тумори на тестисите може да се развият при мъжете с комплекс на Карни, по-специално такъв е туморът на Лайдиговите клетки, който потенциално може да стане злокачествен.


В някои случаи, тестикуларните тумори могат да повлияят на фертилитета, поради запушване на малките канали, в които се образуват сперматозоидите (семенни тубули) и да се намали подвижност на сперматозоидите (олигоастеноспермия). Наличието на тези тумори също може да повлияе на тестисите да станат необичайно големи (макроорхизъм).


Въпреки че не се среща често, някои жени с комплекс на Карни може да развият кисти на яйчниците.


При приблизително 10% от случаите, лица с комплекса на Карни могат да развият псамоматозен меланотичен шваном, който представлява рядък тумор на обвивката на периферните нерви. Тези тумори могат да се появят навсякъде по нервната система, но най-често засягат стомашно-чревния тракт (включително и хранопровода) или мрежата от нерви, които са съседни на гръбначния стълб. В зависимост от местоположението им псамоматозните меланотични шваноми могат да причинят болка или дискомфорт, както и увреждане на един или повече нерви (радикулопатия). В редки случаи тези тумори могат да станат злокачествени. 3121