Хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ е често срещано заболяване, особено сред пушачите. Установено е, че 9% от мъжете и 4% от жените над 65-годишна възраст са засегнати от ХОББ или емфизем. Тютюнопушенето е водещ рисков фактор и води до развитие на по-тежки форми на заболяването. Топредизвиква секреция на повишени количества мукус в бронхиолите, което благоприятства развитието на бактериални инфекции. Те, от своя страна, също увеличават мукусната секреция и поддържат хронично възпаление както в бронхите, така и в бронхиолите.

 

В 10% от случаите хроничната обструктувна белодробна болест е професионално заболяване, което се дължи на честото и продължително излагане на разтворители, силициеви прахове, средства за растителна защита в земеделието и вредни въздействия в минното дело. Състоянието представлява усложнена форма на бронхит, която засяга дишането и води до необратими увреждания на белодробната функция. Първите симптоми са характерни за бронхита - продуктивна кашлица с експекторация, особено сутрин. Постепенно симптомите се влошават и пациентите усещат задух при физически усилия. В покой се осигурява достатъчво въздух за белите дробове, но при физическо натоварване се наблюдава стеснение на бронхите, което води до нарушения в дишането и задух. При прогресия на заболяването се наблюдава и задух в покой. Затрудненото дишане причинява нарушен обмен на газовете, трудно издишване, както и колапс на алвеолите.


 

Тези изменения водят до развитие на емфизем. Това е хронично заболяване на белия дроб, при което се разширяват алвеолите. Тъканите, които ги обграждат, губят своята еластичност и не им позволяват да осъществяват газообменната си функция. Това води до намален приток на кислород и затруднения в дишането. В по-голямата част от случаите, емфиземът представлява усложнение на хроничната обструктивна белодробна болест, но естествените процеси на стареене също могат да доведат до понижена еластичност на алвеолите, дори при непушачи.

 

Инфекциите на дихателните пътища също могат да благоприятстват или усложнят емфизема. От своя страна, той също увеличава предразположеността към инфекции. При емфизем се наблюдава задух в покой, поради прогресивно засягане на алвеолите. Загубата на тяхната еластичност не позволява на въздуха да напусне белите дробове при издишане. Това води раздуване на белия дроб, при което гръдния кош придобива бъчвовидна форма. Най-честите усложнения на хроничната обструктивна белодробна болест са емфизем и хронична дихатална недостатъчност, която се характеризира с хроничен недостиг на кислород. Наблюдава се цианоза и засягане на сърдечната дейност, което може да прогресира до сърдечна недостатъчност.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/voies-respiratoires/bpco/causes-depistage.html