Информационната кампания „Сърцето говори“ цели да запознае обществото със симптомите и превенцията на сърдечната недостатъчност, както и да помогне на пациенти с тази диагноза да водят пълноценен живот. Кампанията се организира от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.Какво е сърдечна недостатъчност?

Диагноза сърдечна недостатъчност звучи страшно и объркващо, особено когато сърцето не е спряло да работи или функцията му не изглежда нарушена. Всъщност сърдечна недостатъчност не означава, че сърцето Ви е спряло да работи. Сърцето Ви все още изпомпва кръв, но изпитва затруднения да изпомпва цялото количество кръв, от която организмът Ви се нуждае. 
Не бъркайте диагнозите сърдечен удар, сърдечен арест и сърдечна недостатъчност! Сърдечен удар възниква, когато притокът на кръв към сърцето е блокиран. Сърдечен арест се случва, когато има нарушения на сърцето и то неочаквано спре да бие. При сърдечната недостатъчност сърдечният мускул не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв, което да достигне до всички органи и тялото да функционира нормално. Това води до натрупване на течности в организма. 

 

Можете да водите активен начин на живот със сърдечна недостатъчност

Не се страхувайте да продължите да водите нормален начин на живот,  въпреки диагнозата сърдечна недостатъчност. Посетете Вашия лекуващ лекар и обсъдете новите здравословни навици, свързани с по-правилно хранене и физическа активност. Промяната в начина на живот може да помогне за подобряване на симптомите и емоционалното Ви благосъстояние. 

 

Движението е ключов фактор при диагноза сърдечна недостатъчност

Физическата активност е част от здравословния живот, но не прекалявайте. Правилното количество упражнения може да помогне за подобряване на притока на кръв и за понижение на някои от симптомите. Попитайте лекаря си какво е подходящо за Вас.

 

Проследяване на симптомите – за какво трябва да внимаваме

Друг съществен момент в живота със сърдечна недостатъчност е редовното проследяване на симптомите на заболяването. Има няколко основни симптома, които дават сигнали за развитието на болестта и трябва регулярно да бъдат следени, а при отчитане на промяна, незабавно да уведомите лекуващия си лекар. 

  • Внезапно повишаване на телесното тегло. Уведомете лекаря си, ако наддадете повече от 1 кг за 1 ден, повече от 2,5 кг седмично или друга стойност, за която лекарят Ви е казал да следите.
  • Задух, възникващ в покой, при ниски нива на физическа активност или при ежедневни дейности.
  • Отоци на долните крайници. По-слабо кръвоснабдяване на бъбреците може да причини задържане на течности и вода, което води до отоци на глезените и краката.
  • Повишена умора. Постоянно чувство на умора.
  • Събуждане със задух или използване на допълнителни възглавници. Затруднен сън в легнало положение.
  • Честа суха, дразнеща кашлица. Суха, дразнеща кашлица, която не отзвучава.
  • Подуване или болка в корема (стомаха). Може да възникне поради натрупване на течности в организма.

Ако получите нов симптом или някой от симптомите Ви внезапно започне да се влошава, незабавно уведомете Вашия лекар.


Научете повече за живота със сърдечна недостатъчност на сайта „Сърцето говори“ и сайта на Дружеството на кардиолозите в България, както и на официалната страница на ДКБ във Фейсбук и на https://www.facebook.com/BoehringerBG.

SC-BG-01363