Кърлежите предават патогени, които причиняват болести в процеса им на хранене. В зависимост от вида на кърлежа и неговия стадий на развитие, подготовката му за хранене може да отнеме от 10 минути до 2 часа. Когато кърлежът намери подходящо място, той се забива в кожата.


Много видове кърлежи отделят вещество, което ги поддържа здраво прикрепени по време на хранене. Кърлежите също могат да отделят малки количества слюнка с анестетични свойства, така че животното или човекът да не могат да усетят, че кърлежът се е впил в него.


Кърлежът смуче кръвта бавно в продължение на няколко дни. Ако животното - гостоприемник има инфекция, пренасяна по кръв, кърлежът поглъща патогените с кръвта. Малки количества слюнка от кърлежа също могат да попаднат в кожата на гостоприемника по време на процеса на хранене. По този начин, ако кърлежът съдържа патоген, той може да го предаде на гостоприемника. След хранене повечето кърлежи се отделят и се подготвят за техния следващ жизнен етап. При следващото хранене кърлежът може да предаде придобита болест на новия гостоприемник.Множество болести, които се пренасят от кърлежи, могат да имат подобни признаци и симптоми. При ухапване от кърлеж и възникване на симптоми в рамките на няколко седмици. Лекуващият лекар също трябва да се съобрази с географския регион, в който е бил ухапан пациентът. Най-честите симптоми на заболявания, свързани с кърлежи са:


Треска – при всички заболявания, причинени от кърлежи, пациентите могат да получат висока температура в различна степен и време на поява.


Болка – симптомите на болестите, пренасяни от кърлежите включват - главоболие, умора и мускулни болки. При Лаймската болест може да се развият и болки в ставите. Тежестта и времето на поява на тези симптоми могат да зависят от заболяването и нивото на лична толерантност към болка на пациента.


Обрив – Лаймска болест, южно кърлежово свързано обривно заболяване, петниста треска на Скалистите планини, ерлихиоза и туларемия могат да доведат до характерни обриви.

 

При Лаймска болест обривът може да се появи в рамките на 3-30 дни, обикновено преди появата на треска. Обривът при Лаймска болест е първият признак на инфекция и обикновено има кръгла форма, наречен еритема мигранс. Този обрив се появява при приблизително 70-80% от заразените лица и възниква на мястото на ухапване от кърлежа. Мястото на обрива може да се усеща затоплено, но обикновено не е болезнено. Някои хора развиват допълнителни лезии еритема мигранс в други области на тялото няколко дни по-късно.


Обривът при южно кърлежово свързано обривно заболяване е почти идентичен с този на Лаймската болест, с червена, разширяваща се лезия, наподобяваща „око на бик“, която се развива на мястото на ухапване от кърлежът „Самотна звезда” (Amblyomma americanum). За разлика от лаймската болест, южно кърлежово свързано обривно заболяване не предизвиква никакви артритни или неврологични симптоми.


Обривът, който се наблюдава при петнистата треска на Скалистите планини, на външен вид, местоположение и време на поява варира значително при различните случаи. Около 10% от хората с петнистата треска никога не развиват обрив. Най-често обривът започва 2-5 дни след появата на треска, под формата на малки, плоски, розови, несърбящи петна (макули) по китките, предмишниците и глезените и се разпространява по торса. Понякога включва дланите и ходилата. Червеният до лилав, петнист (петехиален) обрив на петнистата треска обикновено се наблюдава едва на шестия ден или по-късно след появата на симптомите и се среща при 35-60% от пациентите с инфекцията.


При най-честата форма на туларемия, на мястото, където се е случило ухапването, се появява язва на кожата. Язвата е придружена от подуване на регионални лимфни възли на подмишниците и слабините.


При около 30% от пациентите (и до 60% от децата) ерлихиозата може да причини обрив. Появата на обрива варира от макулозен (плоски червеникави петна по кожата с диаметър по-малък от 0,5 см) до макулопапулозен (зачервени петна по кожата, преминаващи в подутини) до петехиален (с малки кръвоизливи) и може да се появи след появата на треска.


Болестите, пренасяни от кърлежите могат да доведат от леки оплаквания, лечими в домашни условия, до тежки инфекции, изискващи хоспитализация. Въпреки че се лекуват лесно с антибиотици, тези заболявания могат да бъдат трудни за диагностика от специалистите. Ранното разпознаване и лечение на инфекцията обаче намалява риска от сериозни усложнения. Затова е важно незабавното посещение на лекар след ухапване от кърлеж и появата на тези симптоми.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Symptoms of Tickborne Illness
National Health Service (NHS). Lyme disease