Възпалението на лигавицата на носа и носната кухина се означава с медицинския термин ринит, но по-често се среща като хрема. Най-общо видовете ринити могат да бъдат разделени на алергични и инфекциозни, като отделен вариант е т. нар. вазомоторна хрема, която не се причислява към нито една от двете групи.
 
При ринита, вследствие на някакъв инфекциозен причинител (вирусен, бактериален), най-често е налице постепенно начало на симптомите. Много често хремата се съчетава със зачервено и болезнено гърло – фарингит. Съществена разлика е, че има повишаване на телесната температура – в някои случаи до 37-37.5, а в други и по-високи стойности. При алергичния ринит не се наблюдава покачване на температурата.
 
Вследствие на възпалителния процес носната лигавица става оточна и постепенно проходимостта на носа намалява. Същевременно започва отделяне на бистър секрет, който е обилен по количество. Подобен по вид секрет е характерен за вирусните ринити. При наслагване на бактериална инфекция обаче се наблюдава промяна в секрета – той става по-гъст, променя цвета си до жълто-зелен и може да има неприятна миризма.
 
При алергичните ринити симптомите от страна на носната лигавица настъпват внезапно. Характерен е обилният воднист и прозразен секрет, който не променя цвета си. Пациентите се оплакват от силен сърбеж в областта на носната лигавица. Кихането е „залпово“, многократно – до 10-15 пъти в рамките на 1-2 минути.
 
При инфекциозен ринит също има чувство на дразнене и усещане за „гъделичкане“ в носа, но то е много по-слабо изразено. Характерен е видът на носната лигавица – тя е силно зачервена, за разлика от тази при алергичния ринит, при която цветът и е бледорозов до анемизиран.
 
Алергичните ринити много често се съпровождат с включване на симптоми от страна на очите. Пациентите се оплакват от чувство за дразнене и обилно сълзене. Конюнктивите се зачервяват, а клепачите стават оточни. В по-редки случаи се появява дразнеща суха кашлица, която бързо отминава при отстраняване на провокиращия алерген.
 
Вазомоторният ринит в много случаи наподобява алергичния, но е неправилно поставянето им под един знаменател. Провокиращи фактори за отключването му са промяна в температурата – влизане от студено на топло, смяна на климата (при пътуване) и други. Симптомите наподобяват тези при алергичния ринит. Те се изразяват във внезапно начало, обилна бистра секреция от носа и преустановяване на симптомите след адаптиране на носната лигавица към промените.
 
NEWS_MORE_BOX
 
При алергичния ринит е от значение установяване на провокиращия фактор и съответно избягването му. Невинаги това е възможно – например при алергия към полени, при които няколко седмици преди началото на цъфтене на растенията се започва терапия с антихистамини. Те имат за цел да потиснат отделянето на хистамин в организма и съответно да предотвратят или поне редуцират реакцията на свръхчувствителност към конкретните алергени.
 
Лечението при вирусни ринити е основно симптоматично – капки за нос със съдържание на съдосвиващи вещества, които имат за цел да намалят отока на лигавицата и съответно отделянето на секрет. Промивките с физиологичен разтвор също са добър вариант за почистване на носните проходи. При наслагване на патогенна бактериална флора е възможно и включването на антибиотични капки. 3275