Какво представлява гъбичната инфекция на ухото?

Отомикозата е инфекция на външното ухо, причинена от гъбички. Външното ухо се състои от ушна мида и външен слухов канал, чийто край е затворен от тъпанчевата мембрана, по-известна като тъпанче. Функцията на външното ухо е да събира звукови вълни и да ги насочва към тъпанчевата мембрана.

 


Гъбичната инфекция може да засегне и всички части на ухото. Въпреки това гъбичните инфекции на ушния канал са най-честата форма на отомикоза. Гъбичните инфекции обикновено се появяват в едното ухо. Смята се, че засягат до 10% от населението в даден момент от живота и в повечето случаи възникват при хората на възраст между 30-40 години.

 

По-голямата част от случаите на отомикоза се повлияват от комбинация от почистване на ушния канал и локална противогъбична терапия. Клотримазолов разтвор или крем, прилаган най-малко два пъти дневно в продължение на минимум една седмица, често е най-предпочитаната първа линия на терапия. Алтернативите включват разтвор на крезил ацетат или локален кетоконазол, еконазол или амфотерицин В. Трябва да се внимава при прилагането, на което и да е от тези лечения, ако тъпанчевата мембрана е перфорирана.

 

Какви са симптомите на гъбична инфекция на ухото?

Симптомите на гъбична инфекция на ушите включват:

  • Сърбеж в ухото;
  • Болки в ухото;
  • Изтичане на секрет от ухото, който може да варира по цвят (жълт, бял, сив, кафяв или зелен);
  • Загуба на слуха;
  • Звънене в ушите (тинитус);
  • Ушите също могат да станат червени, подути и възпалени. Кожата на засегнатото ухо може също да започне да се лющи

Гъбичните инфекции на ушите няма вероятност да отминат без лечение. Ако възникнат оплаквания, трябва да бъде посетен лекар възможно най-скоро.

 

Какви са причините за гъбична инфекция на ухото?

Съществуват множество различни видове гъбички, които могат да доведат до това състояние. Двете гъбички, които най-често причиняват гъбични инфекции на ухото, са Candida и Aspergillus.

 

Candida също причинява повечето случаи на гъбични инфекции, докато Aspergillus може да доведе до алергични реакции, белодробни инфекции и инфекции на други органи.

 

Какви са рисковите фактори за възникването на гъбична инфекция на ухото?

Въпреки че хората влизат в контакт с гъбички редовно, дори ежедневно, в повечето случаи не изпитват никакви здравословни проблеми. Лицата с отслабена имунна система обаче могат да бъдат по-податливи на гъбични инфекции. Наличието на определени здравословни проблеми може да увеличи риска от развитие на гъбична инфекция на ухото:

Хората, които наскоро са претърпели трансплантация или пациентите, които са подложени на химиотерапия или лъчетерапия, също могат да бъдат по-податливи на гъбични инфекции на ухото.


Проучванията показват, че начинът на живот или географските фактори също могат да играят роля за гъбичните ушни инфекции. Например, тъй като гъбичките виреят на топли и влажни места, хората, живеещи в тропически климат, където влажността е висока, са изложени на по-голям риск от отомикоза. Други фактори, които могат да увеличат риска от гъбична инфекция на ухото, включват:

  • Какво количество ушна кал има в ухото;
  • Травма на ушите, причинена от слухови апарати или памучни тампони;
  • Плуване, сърфиране или други водни спортове;
  • Честа употреба на лекарства, като локални антибиотици или кортикостероиди

Проучванията показват, че най-често срещаният рисков фактор за гъбични инфекции на ухото е навикът на човек да почиства ушите си с памучни тампони, дървени клечки или метални предмети.

 

Референции:
1. Anwar K, Gohar MS. Otomycosis; clinical features, predisposing factors and treatment implications
2. Viswanatha B, Naseeruddin K. Fungal infections of the ear in immunocompromised host: a review
3. Centers for Disease Control and Prevention. Aspergillosis
4. Verywell Health. What Is a Fungal Ear Infection?