Кога кожата става зачервена?

От слънчево изгаряне до алергична реакция, има много причини, които могат да предизвикат зачервяване или раздразнение на кожата. Това може да се дължи на повишеното количество кръв, която се отправя към повърхността на кожата, за да се бори с дразнителите и да насърчи заздравяването. Кожата също може да се зачерви от натоварване, например след тренировка.


Зачервената кожа невинаги е причина за безпокойство, но може да предизвика дразнене и дискомфорт. Зачервената кожа може да се придружава и от други симптоми. Откриването на основната причина може да помогне за лечението на състоянието, както и да предотврати то да се повтори. Много различни състояния могат да предизвикат зачервена кожа.


 

Алергична екзема

Алергична екзема може да наподобява изгаряне. Често се среща на ръцете и предмишниците. Кожата е сърбяща, червена, люспеста или груба. Наблюдават се мехури, които сълзят или образуват кора.

Розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, което преминава през цикли на излекуване и рецидиви. Рецидивите могат да бъдат предизвикани от пикантни храни, алкохолни напитки, слънчева светлина, стрес и чревната бактерия Helicobacter pylori.


Има четири вида розацея, обхващащи голямо разнообразие от симптоми. Честите симптоми включват - зачервяване на лицето, повдигнати, червени подутини, сухота на кожата и чувствителност на кожата.

Изгаряния

При изгаряния има нужда от спешна медицинска помощ. Тежестта на изгарянето се класифицира както по дълбочина, така и по размер.

  • Изгаряния от първа степен: леки отоци и суха, зачервена, чувствителна кожа, която побелява при натиск;
  • Изгаряния от втора степен: много болезнени, бистри, сълзящи мехури и кожа, която изглежда червена или има променливо, неравномерно оцветяване
  • Изгаряния от трета степен: бял или тъмнокафяв / жълтеникав цвят, с ниска или никаква чувствителност при допир.

Контактен дерматит

Появява се от часове до дни след контакт с алерген. Обривите имат видими граници и се появяват там, където кожата е била в досег с дразнещото вещество. Кожата е сърбяща, червена, люспеста или груба. Образуват се мехури, които сълзят или образуват кора.

Химическо изгаряне

Това състояние се счита за спешно и изисква медицинска помощ. Може да се наложи извикване на бърза помощ. Химическо изгаряне се случва, когато кожата, лигавиците или очите влязат в контакт с химическо вещество, като силна киселина или основа. Концентрацията на химичното вещество, продължителността на контакта и начинът на контакт определят тежестта на симптомите и спешността на състоянието.


При оказване на помощ при химически изгаряния трябва да се премахване химикала, причинил изгарянето (включително премахване на дрехи или бижута, които са се докоснали до химикала) и да се изплакне кожата с хладка, бавно течаща вода за 10 до 20 минути (и поне 20 минути при контакт с очите).

Алергия от лекарства

Алергия от лекарства може да изисква спешна медицинска помощ. При това състояние могат да се появят леки, сърбящи, червени обриви от дни до седмици след прием на лекарство. Тежките лекарствени алергии могат да бъдат животозастрашаващи и симптомите включват - копривна треска, сърцебиене, подуване, сърбеж и затруднено дишане. Други симптоми може да включват - треска, стомашно разстройство и появата на малки лилави или червени точки по кожата.

Скарлатина

Възниква едновременно с или веднага след стрептококова инфекция  на гърлото. Червен обрив се развива по цялото тяло (но не и по ръцете и краката). Обривът се състои от малки подутини. Типично за обрива е, че избледнява при натиск. След шестия ден от началото той претърпява обратно развитие, като след отминаването му засегнатата кожа започва да се лющи. Характерно за скарлатината е малиново-червения език.


Библиография:
American Academy of Dermatology. Eczema/dermatitis.
Healthline. Skin Redness