Какво е витилиго?

Витилигото представлява хронично състояние на нарушена пигментация на кожата, при което се образуват бели или светли петна по тялото. Обезцветяването настъпва, когато клетките, които придават цвета на кожата, косата и очите (меланоцити), престанат да функционират.

 


Витилигото обикновено се счита за автоимунно заболяване, въпреки че не е напълно ясно какво задейства имунната система да атакува погрешно собствените си здрави кожни пигментни клетки. Специалистите смятат, че комбинация от фактори, като генетична предразположеност, автоимунитет, стрес, увреждане на кожата и излагане на химикали, вероятно допринасят за риска от витилиго.

 

Какви са генетичните причини за възникването на витилиго?

Витилигото засяга хора от всички етноси и типове кожа. Въпреки че точната причина за състоянието е неизвестна, изследванията показват, че за неговото възникване са необходими различни фактори.

 

Генетични мутации

 

Вариациите в множество гени са свързани с повишен риск от развитие на витилиго. Приблизително 30% от случаите на витилиго са наследствени и около една пета от хората с витилиго имат поне един близък роднина, който също има това състояние. Въпреки това само от 5% до 7% от децата с родител, който има витилиго, развиват състоянието.

 

Докато фамилната анамнеза (наличие на случай в семейството) за витилиго може да повиши риска даден човек да развие това състояние, изследователите са съгласни, че наследствеността не е единствената причина за появата на нарушението.

 

Учените са открили вариации в повече от 30 гена, които са свързани с по-висок риск от развитие на витилиго. Много от тези гени отговарят за имунната система на организма или функцията на меланоцитите и е възможно всеки от тях да допринася за част от риска от витилиго. Гените, за които се смята, че играят роля за развитието на витилиго, включват:

  • NLRP1 ген - този ген предоставя инструкции за производство на протеин, който взема участие в имунната система, по-конкретно, помага за регулиране на процеса на възпаление;
  • PTPN22 ген - този ген помага за контролирането на активността на клетките на имунната система

Някои вариации в двата гена могат да затруднят тялото да контролира възпалението и имунната система може да започне да атакува собствените си здрави клетки. Промените в тези гени също са свързани с повишена вероятност от развитие на други автоимунни заболявания.

 

Въпреки че изследователите знаят, че някои хора имат по-висок риск от развитие на витилиго в резултат на определени генетични мутации, причините, поради които възниква това нарушение, не са напълно изяснени и подчертават вероятността да има други допринасящи за състоянието фактори.


Кои фактори отключват витилиго?

Обстоятелства като стрес, тежко слънчево изгаряне, травма на кожата или излагане на силен химикал, изглежда предизвикват развитието на витилиго при хора, които са генетично предразположени към това състояние.

 

Тригерите (отключващите фактори) могат също да причинят разпространение на съществуващите петна при витилиго при хора, които вече имат това състояние. Например първите признаци на загуба на пигментация на кожата могат да се появят върху участък от кожата, който е влязъл в контакт с химикали или е претърпял увреждане на кожата. Витилигото също може да се влоши, след като човек изпита силен емоционален или физически стрес.

 

Няма начин да се знае със сигурност дали даден човек ще развие витилиго. Въпреки това, експертите са идентифицирали няколко рискови фактора, за които се смята, че увеличават вероятността за възникването на състоянието, особено ако лицето има генетично предразположение към него.

 

Травми на кожата

 

Изследванията показват, че витилиго е по-вероятно да възникне в области, които са били често излагани на слънце и са били пострадали от тежки слънчеви изгаряния (обикновено по лицето, шията и ръцете).

 

Области на кожата, които са били засегнати от травма, като дълбок разрез или многократно триене, търкане, надраскване, натискане, също са изложени на по-голям риск от възникване на витилиго.

 

Стрес

 

Проучванията показват, че стресови събития или хроничен емоционален и физически стрес могат да предизвикат както развитието, така и прогресията на витилиго, особено при пациенти, които са предразположени към състоянието поради наследственост.

 

Смята се, че промените в кожата са предизвикани, поне отчасти, от хормоналните промени, които се случват, когато човек изпитва изключителен стрес. Доказателствата също така показват, че травмите и значимите стресови фактори в живота са свързани с автоимунно заболяване.

 

Експозиция на химикали

 

Контактът или излагането на определени химикали може да бъде друг рисков фактор на околната среда за развитие на витилиго.

 

Един от изследваните химикали е монобензонът, който се съдържа в някои продукти като гума, обработена кожа и козметични продукти. Изследванията са установили, че монобензонът може да предизвика развитие и влошаване на депигментацията на кожата при хора, които вече имат витилиго.

 

Друга категория химикали, които могат да играят роля при витилиго, са фенолите, за които се смята, че нарушават функцията на меланоцитите. Тези химикали често са съставки в продукти като лепила, дезинфектанти, бои, инсектициди.

 

Кои автоимунни заболявания са свързани с възникването на витилиго?

Проучванията показват ясна генетична връзка между витилиго и други автоимунни заболявания, включително тези, които засягат специфично щитовидната жлеза. Въпреки че точните обстоятелства все още се проучват, това може да се дължи на факта, че имунната система на пациентите с витилиго образува антитела, които унищожават клетките, отговарящи за пигментацията на кожата.

 

Приблизително между 15% до 25% от хората с витилиго имат поне едно друго автоимунно заболяване. Пациентите, които имат открито автоимунно заболяване, като псориазис, лупус, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, диабет тип 1 и хипотиреоидизъм, са изложени на повишен риск от развитие на витилиго.

 

Референции:
1. Cleveland Clinic. Vitiligo
2. National Institutes of Health, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Vitiligo
3. U.S. National Library of Medicine: Medline Plus Genetics. Vitiligo.
4. U.S. National Library of Medicine. NLRP1 gene
5. U.S. National Library of Medicine. PTPN22 gene
6. Vitiligo Support International. Genetics & Incidence
7. American Academy of Dermatology. Vitiligo: Who gets and causes
8. Verywell Health. Causes and Risk Factors of Vitiligo