Какво е трахеобронхит?

Трахеобронхитът представлява възпаление на лигавицата на трахеята и на бронхите. Състоянието обикновено се дължи на вирусна или бактериална инфекция, но може да бъде развито и в резултат от вид дразнител, като цигарен дим.


И трахеята, и бронхите осъществяват преноса на въздух към белите дробове, затова когато се възпалят, това обикновено води до затруднено дишане и тежка кашлица. Състоянието обикновено е остро, което означава, че трае само няколко седмици.Терминът трахеобронхит се отнася до съвкупността от проявени симптоми. Ако симптомите са последствие от вирусна или бактериална инфекция, състоянието може да бъде заразно.


По какво се различава трахеобронхитът от другите видове бронхити?

Съществуват два вида бронхит - остър и хроничен. Трахеобронхитът обикновено е остър, което означава, че симптомите могат да бъдат облекчени с лекарства, но самата инфекция обикновено отминава по естествен път. Ако състоянието е причинено от бактериална инфекция, тогава може да бъдат необходими антибиотици.


Хроничният бронхит се причинява от продължително излагане на дразнители, като цигарен дим, прах или изпарения и представлява постоянно състояние. С правилното лечение симптомите могат да бъдат облекчени или тяхното развитие да бъде забавено, но няма основно лечение за хроничен бронхит. Хроничният бронхит е един вид хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).


Какви са симптомите на трахеобронхита?

Честите симптоми на трахеобронхит са:

  • Силна кашлица;
  • Възпалено гърло;
  • Умора;
  • Запушен нос:
  • Задух;
  • Хрипове;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Цианоза (сиво-синкаво оцветяване) по лицето и крайниците

Какви са причините и рисковите фактори за трахеобронхит?

Трахеобронхитът обикновено се причинява от вирусна или бактериална инфекция. Вирусните инфекции преминават сами, докато бактериалните инфекции може да изискват антибиотично лечение.


Състоянието може да бъде причинено и от алергична реакция, затова е необходимо да бъдат избягвани известните на пациента алергени. При възникването на трахеобронхит като реакция към алерген, за който пациентът не е бил наясно, е важно причинителят да бъде идентифициран, за да може да бъде избегнат в бъдеще.


Хората, които пушат или работят в среда, в която са изложени на прекомерно количество прах или изпарения, са изложени и на повишен риск от развитие на хроничен бронхит.


Какви са методите на лечение при трахеобронхит?

Ако трахеобронхитът е причинен от вирусна инфекция, лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите. Препоръчителен е приемът на голямо количество течности. Може също така да бъдат приемани болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства и средства за потискане на кашлицата.


Ако трахеобронхитът е причинен от бактериална инфекция, тогава може да бъде необходимо лечение с антибиотици. Но всички горепосочени методи могат да бъдат използвани за облекчаване на симптомите.


При хроничен бронхит първата стъпка за ограничаване на щетите е премахването на веществото, което дразни белите дробове. Така например, пушачите трябва да потърсят помощ за незабавно отказване от пушенето. Също така могат да бъдат използвани противовъзпалителни лекарства, инхалатори и кислородотерапия.


Какви са усложнения при трахеобронхит?

Рядко се наблюдават усложнения при хора с остър трахеобронхит. Въпреки това, в много малък брой случаи хората могат да развият пневмония. Възможно е също така изключително тежка кашлица да причини фрактури на ребра, повръщане или инконтиненция на урина.


Каква е прогнозата при трахеобронхит?

Перспективите за човек с остър трахеобронхит са много добри. Състоянието обикновено трае между една и две седмици и често отминава само. Дори в случаите, когато състоянието е причинено от бактериална инфекция, ако антибиотиците бъдат предписани навреме, симптомите пак могат да изчезнат в рамките на една до две седмици.


В редките случаи, когато бъде развита пневмония в резултат на трахеобронхит, е необходимо незабавното търсене на лекарска помощ, тъй като това състояние е животозастрашаващо. Важно е обаче да се знае, че това е изключително рядко усложнение на трахеобронхит.


Обикновено човек с хроничен бронхит изпитва симптоми, които постепенно се влошават с течение на времето. Няма начин да се предскаже продължителността на живота при хроничен бронхит, но редовните физически упражнения, здравословното хранене и лечението могат да помогнат за облекчаване на симптомите и забавяне на прогресията на заболяването.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Bronchitis
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Chronic obstructive pulmonary disease
Healthline. Tracheobronchitis
National Health Service. Pneumonia