Какво е назален вестибулит?

Назален вестибулит или назален фоликулит представлява рядък вид бактериална инфекция на отвора на носа. Състоянието може да изглежда като пъпка или рана в носа и често се развива, когато космените фоликули се инфектират, например след чоплене на носа или скубане на косми. Някои лечения на рак също могат да увеличат риска от поява на назален вестибулит.

Какви са причините за назален вестибулит?


Назалният вестибулит най-често се причинява от бактериите Staphylococcus aureus. Въпреки че тази инфекция е широко разпространена и може да засегне всеки, някои рискови фактори излагат на повишена вероятност от нейното развитие. Тези рискови фактори включват:

 • Отслабена имунна система. Някои състояния, като диабет и определени медикаменти, могат отслабят имунната система, увеличавайки риска от инфекция;
 • Чоплене на носа. При чоплене на носа, кожата може да бъде разранена, причинявайки малки наранявания, през които могат да проникнат бактерии. Чопленето на носа може също да внесе бактерии от други области, като устата или ръцете, в носа;
 • Скубане на косми в носа. Скубането на косми от носа може да раздразни кожата и да създаде малки наранявания, увеличавайки риска от инфекция;
 • Често секнене на носа. Грубото и прекалено силно издухване на носа може да раздразни носа и да причини оток. Секненето на носа може също да разпространи бактерии от една област на носа в друга.
 • Пиърсинг на носа. Пиърсингът на носа може да осигури отвор за навлизане на инфекция;
 • Лечение на рак. Химиотерапията отслабва имунната система, правейки организма по-уязвим към определени инфекции. Лечението може също така да изсуши носа, да го разрани и разкървави, позволявайки навлизането на инфекция

Какви са симптомите на назален вестибулит?

При назален вестибулит може да бъде забелязано образуване на пъпка в носа. Понякога са налице няколко такива образувания. Пукането или разчесването на тези образувания може да доведе до влошаване на инфекцията. Някои други симптоми, които може да бъдат забелязани при състоянието, включват:

 • Болка в или около носа;
 • Корички вътре в носа;
 • Подуване;
 • Сухота в носа;
 • Сърбеж;
 • Кървене;
 • Изтичане на секрет от кожата в носа

В някои случаи на назален вестибулит може да има скорошна история на наранявания на носа, като например от пиърсинг на носа или разраняване поради чоплене в носа. В други случаи може да бъде забелязано, че носът е сух или напукан преди появата на инфекцията. Ако инфекцията е тежка или се разпространи в други части на тялото, може да възникне треска, това обаче е рядкост.

 

Назалният вестибулит не е опасно състояние, но ако не бъде потърсено лечение за него, инфекцията може да се разпространи в тялото. Освен това (въпреки че се случва изключително рядко), изследователите имат основание да смятат, че инфекцията може дори да се разпространи в черепа или мозъка.

В какво се състои лечението на назален вестибулит?

В повечето случаи основното лечение за назален вестибулит се състои в прилагането на топъл компрес върху инфектираната област няколко пъти на ден. Лекар е възможно също да препоръча антибиотичен крем, наречен мупироцин, който може да предотврати разпространението на инфекцията и да намали риска от нейното връщане.

 

При по-тежки инфекции лекарят може да предпише перорален антибиотик, който пациентът да приема в продължение на 7-10 дни. Много специалисти препоръчват диклоксацилин.

 

В някои случаи може да бъде развит болезнен, инфектиран цирей, наречен фурункул. Ако това се случи, може да бъде препоръчано хирургично отстраняване и дрениране на фурункула, за да бъде предотвратено връщането или разпространението на инфекцията. Никога не бива да бъде опитвано изтискването на цирей у дома, тъй като това може да увеличи риска от инфекция.

 

Назалният вестибулит обикновено е доброкачествено състояние. В редки случаи обаче може да се разпространи и в други части на тялото. Поради тази причина трябва да бъде потърсено своевременно лечение. Домашните средства сами по себе си няма да излекуват инфекцията.

 

Като се има предвид това, проучване от 2018 г. е установило, че маслото от розов здравец може да намали назалните странични ефекти от някои лечения на рак. Етеричното масло от розов здравец също може да помогне на инфекцията да изчезне по-бързо. Въпреки това, не бива да бъде забравяно измиването на ръцете преди употреба, тъй като прилагането на маслото с мръсни ръце може допълнително да разпространи бактерии в района. Съществуват редица други съвети за намаляването на риска от разпространение на инфекцията или повторната ѝ поява, като:

 • Избягване на скубането на космите в носа;
 • Избягване на чопленето в носа;
 • Измиване на ръцете преди докосване или секнене носа;
 • Секнене на носа само толкова, колкото е необходимо;
 • Търсене на информация от лекар за методи за минимизиране на сухотата в носа;
 • Търсене на подходящо лечение за всякакви други медицински състояния, като диабет.

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Cathcart-Rake, E., et al. (2018). Nasal vestibulitis: An under-recognized and under-treated side effect of cancer treatment?
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Rose geranium in sesame oil nasal spray: A treatment for nasal vestibulitis?
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Lipschitz, N., et al. (2017). Nasal vestibulitis: Etiology, risk factors, and clinical characteristics: A retrospective study of 118 cases
4. AccessMedicine. Nasal vestibulitis & Staphylococcus aureus nasal colonization