Отслабването на сърцето обикновено възниква, когато то не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Въпреки че способността на тялото да компенсира състоянието първоначално може да бъде от полза, за отслабващото сърце тези адаптации често допринасят за най-сериозните случаи на сърдечна недостатъчност в дългосрочен план.

 

Стесняване на артериите


 

Втвърдяването и стесняването на артериите е другото име на състояние, наречено атеросклероза, което се случва, когато холестерол и други вещества се натрупват в стените на артериите и образуват твърди структури, наречени плаки.

 

Коронарната артериална болест е резултат от тежка атеросклероза и се превръща в проблем, когато кръвта, която се изпомпва от сърцето, не е достатъчна за поддържане на телесните функции. Кръвта не само снабдява сърцето с кислород, но и осигурява жизненоважни хранителни вещества, които са от ключово значение за правилното функциониране на сърцето.

 

С течение на времето коронарната артериална болест може да отслаби сърдечния мускул и да допринесе за сърдечна недостатъчност и аритмии.

 

Високо кръвно налягане

 

Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. По-силното изпомпване на сърцето води до удебеляване на сърдечния мускул, по-специално на лявата камера, което може да увеличи риска от:

Хроничното (продължителното) високото кръвно налягане над 120/80 за възрастни води до патологична хипертрофия на миокарда, нарушавайки структурната цялост на сърдечния мускул. Разширеното и отслабено сърце не може ефективно да изпомпва кръвта в тялото, което прави невъзможно да задоволи нуждите на организма от кислород и хранителни вещества.

 

Затлъстяване

 

Затлъстяването е нарастващ здравен проблем в световен мащаб. От една страна, увеличава риск сърдечносъдови заболявания, тъй като тялото се нуждае от повече кръвоснабдяване, за да доставя кислород и хранителни вещества на жизненоважни тъкани и органи. За да отговори на тази нужда тялото повишава кръвното налягане.

 

От друга страна, затлъстяването е свързано с няколко състояния, които излагат на по-висок риск от сърдечни заболявания, като:

  • Хипертония;
  • Диабет;
  • Коронарна артериална болест;
  • Сънна апнея

Затлъстяването може също да увеличи атеросклерозата и да допринесе за структурни и функционални промени на сърцето, които го отслабват. Променената структура на миокарда на сърдечния мускул увеличава риска от предсърдно мъждене и внезапна сърдечна смърт.

 

Референции:
1. American Heart Association. How high blood pressure leads to heart failure
2. Csige I, Ujvárosy D, Szabó Z, et al. The impact of obesity on the cardiovascular system
3. World Health Organization. Cardiovascular disease
4. UpToDate. Patient education: heart failure (beyond the basics)
5. Verywell Health. Signs and Causes of a Weakened Heart Musclendobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration in patients with small-cell lung cancer