Левкоцитите (белите кръвни клетки) са част от имунната система на организма. Те помагат на тялото да се бори с инфекции и други заболявания. Видовете левкоцити се делят на гранулоцити (неутрофили, еозинофили и базофили), моноцити и лимфоцити (Т-клетки и В-клетки).

Какво е левкопения?

Левкопения (нисък брой бели кръвни клетки) възниква, когато е налице по-нисък от нормалния брой бели кръвни клетки в кръвта. По-конкретно, когато има по-малко неутрофили от нормалното. Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които действат като първа линия на защита на имунната система. Без достатъчно бели кръвни клетки организмът е по-уязвим към развитие на инфекции.


 

Всеки ден човешкото тяло произвеждат около 100 милиарда бели кръвни клетки (левкоцити). Левкоцитите защитават тялото срещу заплахи като вируси и бактерии, които могат да причинят инфекции. Броят на белите кръвни клетки, който е под 4000 клетки на микролитър кръв, се определя като нисък брой бели кръвни клетки.

 

Нормалният брой бели кръвни клетки (левкоцити, WBC) варира в зависимост от възрастта и пола. Например нормалният брой на белите кръвни клетки за мъже и деца варира от 5000 до 10 000 клетки на микролитър кръв. Нормалният диапазон за жени е от 4500 до 11 000 микролитра кръв.

 

Броят на белите кръвни клетки често се повишава и намалява. Левкопенията се случва, когато броят на белите кръвни клетки в кръвта спадне и не се нормализира. Пациентите с определени състояния или получаващи лечение за рак често изпитват левкопения.

 

Какви са възможните причини за левкопения?

Левкопения може да бъде развита при определени състояния, приема на определени медикаменти или недохранване и/или не достатъчен прием на определени витамини. Състоянията, които предизвикват левкопения, включват:

 • Заболявания на костния мозък. Множествен миелом и апластична анемия са примери за нарушения на костния мозък, които причиняват левкопения;
 • Автоимунни заболявания. Автоимунните нарушения възникват, когато имунната система атакува собствени структури на тялото. Лупусът и ревматоидният артрит са примери за автоимунни заболявания;
 • Инфекции. Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) е възможно да причини левкопения

Какви са признаците на левкопения?

Левкопенията няма симптоми, но може да причини инфекции, които имат следните симптоми:

 • Треска;
 • Подуване и зачервяване;
 • Рани в устата;
 • Червени или бели петна в устата;
 • Възпалено гърло;
 • Тежка кашлица или задух;
 • Болезнено уриниране или урина, която мирише лошо;
 • Диария;
 • Порязвания или рани, при които изтича гной;
 • Необичайно вагинално течение или сърбеж

Как се открива левкопенията?

Левкопения може да бъде открита чрез извършване на пълна кръвна картина (ПКК), както и допълнителни тестове, когато се подозира инфекция. Тези тестове могат да включват:

 • Изследване на урина. Това изследване може да помогне за определянето на причината за инфекцията;
 • Рентгенография на гръдния кош. Това изследване се назначава, ако бъде сметнато, че пациентът има пневмония

От какво зависи лечението при левкопения?

При левкопения е необходимо да бъде диагностицирана основната причина за намаления брой левкоцити в кръвта. Например прие левкопения, причинена от инфекция, обикновено се използват антибиотици или антивирусни лекарства за борба с инфекцията. Други лечения могат да включват:

 • Растежни фактори. Тези лекарства насърчават костния мозък да произвежда повече кръвни клетки. В този случай медикаментът може да повиши производството на бели кръвни клетки.
 • Отлагане на химиотерапията. Ако даден пациент е подложен на химиотерапия за рак, неговият лекар може да препоръча отлагане на лечението, докато броят на белите кръвни клетки се увеличи

Каква е прогнозата при левкопения?

Прогноза при левкопения зависи от причината за левкопения. Например, левкопенията може да се дължи на вирусна инфекция. В този случай броят на белите кръвни клетки трябва да се нормализира, след като инфекцията премине. Ако броят на белите кръвни клетки е нисък заради химиотерапия за рак, прогнозата при пациента ще зависи от диагнозата и лечението на заболяването.

 

Референции:
1. American Society of Hematology. Blood Basics
2. Canadian Cancer Society. Low white blood cell count
3. Leukemia & Lymphoma Society. Understanding Blood Counts
4. National Health Service. Low White Blood Cell Count
5. Cleveland Clinic. Low White Blood Cell Count (Leukopenia)