Болката в гърлото е често срещан симптом на настинка или грип. Когато болката в гърлото се появи заедно с болка в ухото, причината за това може да включва алергии, постназално стичане на секрети към гърлото или тонзилит. Съществуват разнообрази причини за болки в гърлото и ушите, както и различни мерки за облекчаване на симптомите.


При болка в гърлото, която продължава повече от две седмици или наличие на история за значителна употреба на алкохол или тютюн, болката може да бъде признак на рак на гърлото.


Мононуклеоза


Мононуклеозата е инфекция, която е особено често срещана при юноши и млади възрастни. Често е наричана "болест на целувката", защото лесно се разпространява чрез слюнка.
Мононуклеозата обикновено се причинява от вируса на Епщайн-Бар (Epstein-Barr). Симптомите на мононуклеозата могат да включват силна умора, треска и подути лимфни възли, както и болка в гърлото и ушите.

Мононуклеозата не може да бъде лекувана с антибиотици и може да отнеме седмици преди пълното възстановяване. Лечението включва почивка, повишен прием на течности и болкоуспокояващи без рецепта.


Киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс възниква, когато долният езофагеален сфинктер не успява да се отвори и затвори правилно, което позволява на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. Понякога киселината може да достигне достатъчно далеч, за да раздразни задната част на гърлото и да причини симптоми като възпалено гърло и дори болка в ухото.


При киселинен рефлукс, може да бъде забелязано, че болката в гърлото и ушите се влошава при лягане. При киселинен рефлукс, може да помогне спането с вдигната горна част на тялото, избягването на ядене късно през нощта и следенето на храните, които може да предизвикат симптомите.


Съществуват много лекарства за лечение на киселинен рефлукс, като някои от тях са налични без рецепта. Примери за лекарства за киселинен рефлукс включват антиацидите.


Тонзилит

Тонзилитът представлява възпаление на сливиците, органи на орофаринкса (гърлото), съставени от лимфна тъкан. Тонзилитът може да причини болка в гърлото и ушите и затруднено преглъщане.


Антибиотиците могат да бъдат използвани за лечение на стрептококова инфекция в гърлото. Ако тонзилитът не е причинен от стрептококи, планът за лечение обикновено се състои от почивка и облекчаване на симптомите. Хладните напитки и охладените храни могат да помогнат за облекчаване на болката в гърлото. При тежки случаи на тонзилит могат да бъдат предписани болкоуспокояващи средства.


Абсцес на зъба

Зъбният абсцес може да причини болка в гърлото или ухото, в зависимост от местоположението на инфекцията. Други симптоми на абсцес на зъба включват:

  • Болка, която се излъчва към шията, челюстта или ухото;
  • Чувствителност на зъбите;
  • Треска;
  • Лош дъх;
  • Подути лимфни възли

При поява на тези симптоми е препоръчително посещението на зъболекар възможно най-скоро. Лечението на инфекцията може да включва антибиотици, ако е необходимо, за да бъде предотвратено нейното разпространение.


В някои случаи може да се наложи зъболекарят да извърши процедура като инцизия (разрез) или пункция и дренаж, лечение на кореновите канали (канално лечение) или екстракция на зъб (вадане на зъб), за да лекува инфекцията.


Нарушения на темпоромандибуларната става

Нарушения на темпоромандибуларната става е общ термин обхващащ болка, нарушена функция на дъвкателните мускули и темпоромандибуларната става – ставата, която свързва челюстта с черепа. Ставата се намира близо до ухото, тя позволява на челюстта да се движи при дъвчене и говорене. Когато се наблюдават нарушения на темпоромандибуларната става, болката може да се излъчи към ухото.


Други симптоми на нарушенията на темпоромандибуларната става включват болезнено щракане в челюстта, спазми и скованост или болка в лицето, челюстта или шията.


Някои често срещани лечения за нарушението включват техники за релаксация, нагревателни подложки или пакети с лед и консумация на меки храни. В някои случаи се предписват мускулни релаксанти за облекчаване на симптомите.


Болка в гърлото и ухото от едната страна

Много състояния могат да причинят болка в ухото и гърлото само от едната страна, например, нарушенията на темпоромандибуларната, абсцес на зъб или синузит. Ухото и гърлото са свързани чрез евстахиевата тръба, която се отваря и затваря при преглъщане. Поради това е възможно да се появи болка в гърлото и ухото при преглъщане, ако човек има тонзилит и инфекции като мононуклеоза или стрептококова инфекция в гърлото.


Библиография:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). About Mono (Infectious Mononucleosis)
2. Central California Endoscopy Center. 10 GERD Symptoms Not Recognized by Most Acid Reflux Sufferers
3. Cleveland Clinic. GERD (Chronic Acid Reflux)
4. U.S. National Library of Medicine. Tonsillitis
5. Cleveland Clinic. Abscessed ToothVerywell Health. Throat and Ear Pain

6. Verywell Health. Throat and Ear Pain