Макар че първите симптоми на хемороидите са леки и повече неприятни (най-вече заради сърбежа), отколкото болезнени, е важно да се вземат навременни мерки, които да не позволят прогресиране и усложняване на състоянието. Достигането на напреднал етап на патология е достатъчно неприятно само по себе си – изхождането може да бъде непоносимо болезнено при наличието на голям хемороид. Усложненията на хемороидите обаче, могат да се окажат несравнимо по-тежки и сериозни. Поради това е изключително важно да се подчертае, че те не са състояние, което може да бъде подценявано или за което може да се надяваме, че ще премине от само себе си.

 

Възможните усложнения на хемороидите.


 

1.  Инфекции

 

Микроорганизмите, които нормално се намират в дебелото черво, могат да попаднат в кръвообращението и да предизвикат сепсис – сериозно, потенциално животозастрашаващо, състояние на „отравяне“ на кръвта. Чрез кръвта бактериите, най-вече Escherichia coli, могат да достигнат жизнено важни органи и системи, което допълнително усложнява и без това тежкото протичане на сепсиса.

 

2.  Тромбоза

 

Възможно е в хемороида да се образува тромб, който да предизвика силна болезненост. Това, обаче, съвсем не е най-сериозното последствие от тромбозирането на хемороид. Ако тромбът тръгне с кръвния ток и достигне един от долните крайници, той може да предизвика нарушаване на циркулацията в него и силна билка. Ако тромбът заседне в мозъка, последствията са изключително сериозни – инсулт, инвалидизация и/или фатален изход.

 

3.  Гангрена

 

Големите хемороиди могат да прекъснат кръвотока към съседни тъкани, при което последните некротизират и биват инфектирани от гноеродни бактерии и гангренясват.

 

 

По-малко сериозни, но не по-малко дискомфортни и неприятни усложнения са следните:

NEWS_MORE_BOX

4.  Фиброза

 

Хемороидът и околните тъкани фиброзират, т.е. биват изпълнени с излишна съединителна тъкан. Това води до загуба на еластичност в правото черво и силна болезненост при изхождане.

 

5.  Изтичане на гной (супурация)

 

Инфектирането на хемороид може да протече с натрупване на гной, която постепенно изтича. Ако инфекцията не бъде елиминирана, гноеродните бактерии продължават да образуват нови количества гной, които заместват загубените. Така се достига до равновесно положение, при което инфектираният хемороид супурира (изпуска гной) продължително време. Гноеродните инфекции налагат предприемане на спешни мерки.