Какво представлява слънчевото изгаряне?

Слънчевото изгаряне представлява зачервена, болезнена кожа, която се чувства гореща на допир и обикновено се появява в рамките на няколко часа след прекалено излагане на ултравиолетова (UV) светлина от слънцето или изкуствени източници, като например солариум.


Повтарящото се излагане на слънце води до увеличаване на риска от други увреждания на кожата и някои заболявания. Те включват както суха кожа, тъмни петна, така и сериозни състояния като ракови заболявания на кожата, например меланом. Обикновено симптомите на слънчевото изгаряне могат да бъдат облекчени с помощта на домашни средства. Слънчевото изгаряне отнема няколко дни или повече, преди да отмине.Слънчевото изгаряне и свързаните с него състояния могат да бъдат предотвратени чрез вземането на мерки за предпазване на кожата при излагане на открито, дори и в хладни или облачни дни.


Кои са характерните симптоми на слънчевото изгаряне?

  • Зачервяване на кожата;
  • Болка, чувствителност и сърбеж;
  • Кожа се усеща топла или гореща на допир;
  • Малки мехури, изпълнени с течност, които могат да се пукнат;
  • Подуване;
  • Главоболие, треска, гадене и умора, ако слънчевото изгаряне е тежко.


Всяка открита част на тялото може да бъде засегната от слънчево изгаряне, включително ушите, скалпа и устните. Покритите части също могат да бъдат засегнати, ако тъканта на облеклото е достатъчно прозрачна и позволява на ултравиолетова светлина да проникне.

 

Очите също са силно чувствителни към слънчевата ултравиолетова светлина. Засегнатите от слънцето очи могат да дадат симптоми като болезненост и чувствителност.


Симптомите на слънчево изгаряне обикновено се появяват в рамките на няколко часа след излагане на слънце. Но може да отнеме един ден или повече, за да се разбере какъв е размерът на слънчевото изгаряне.


В рамките на няколко дни тялото започва да се възстановява, като горният слой на увредената кожа започва да се бели. След обелването на кожата може за известно време да останат светли петна. Лош слънчев загар може да отнеме няколко дни или повече, за да бъде излекуван.