Американски учени са установили, че при пациенти с диабет оптималното ниво на кръвното налягане трябва да бъде в диапазона от 130 до 140 mm Hg., тоест над средното. Според експертите, опитът кръвното да се намали за да достигне до идеалните стойности, може да доведе до проблеми със сърцето.

 

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за сериозни здравословни проблеми и смърт при пациенти със захарен диабет. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, сред диабетици е 2-3 пъти по-висока, отколкото сред останалото население.

 

Това се дължи отчасти на факта, че при по-голямата част от пациентите с диабет артериалното налягане непрекъснато е повишено, което значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

 


Въпреки това, учените от университета във Флорида са категорични, че диабетиците не трябва да се стараят да намалят кръвното си налягане до стойности, нормални за здравите хора.

 

Понижаването на стойностите, не само че не са полезни за кръвоносните съдове, а дори могат да ги повредят.

 

Резултатите от изследването били представени на 59-тата ежегодна среща на Американското кардиологично общество.

 

Направеното от учените изследване продължило повече от 11 години и обхванало повече от 6 400 пациенти от 14 страни. При всички участници в изследването, които страдали от диабет се наблюдавали сърдечно-съдови усложнения.

 

„Ние сравнихме риска от инфаркт при пациенти, чийто кръвно налягане е в диапазона 120-130 и  такива, при които е 130-140. Получените резултати показаха, че риска от сърдечно-съров инцидент е еднакъв и при двете групи.“ обяснява проф. Rhonda Cooper-DeHoff от  Университета на Флорида.

 

Според авторите, кръвното налягане при хора със захарен диабет не трябва да надвишава 140 mm Hg, на опитите то да се намали под 130 mm Hg, не само, че не е необходимо, но маже и да застраши живота на пациентите.

 

Резултатите от проучването са публикувани в  Journal of the American Medical Association.