Какви видове мидриатици съществуват?

Антихолинергици
Антихолинергичните средства са инхибитори на автономните постганглионарни холинергични рецептори. Тези рецептори се намират в цялото тяло, включително очите, стомашно-чревната система, сърцето и гладката мускулатура в тялото. По-конкретно, невротрансмитерната активност върху тези холинергични рецептори причинява свиване на зеничните мускули и стесняване на зениците. Антихолинергиците блокират (инхибират) свързването на тези невротрансмитери с тези рецептори, което позволява отпускане на зеничните мускули и следователно разширяване на зеницата. Циклоплегията се причинява от антихолинергични агенти, блокиращи същите тези холинергични невротрансмитери върху цилиарния мускул на лещата. Примерите за антихолинергици включват - атропин, тропикамид, скополамин, циклопентолат.

 


Алфа-адренергици
Алфа-адренергичните агенти, понякога наричани алфа-адренергични агонисти заедно с част от симпатиковата нервна система, въздействат върху различен мускул на очите, за да предизвикат мидриаза. Тези агенти директно стимулират алфа рецепторите на окото, причинявайки свиване на дилататорния мускул на конюнктивата, което води до разширяване на зеницата. Примери за алфа-адренергици - фенилефрин

 

Алкалоиди на беладона
Алкалоидите на беладона имат антихолинергични свойства и причиняват блокиране на рецепторите на сфинктерния мускул на ириса и мускула на цилиарното тяло, за да предизвикат дилатация на зеницата и циклоплегия. Сфинктерът на ириса е компонент на парасимпатиковата нервна система. Примери за алкалоиди от беладона - хоматропин

Кои лица могат да приемат мидриатици?

Лица в зряла възраст
Възрастни мъже и жени могат да използват мидриатични средства за разширяване на зениците и циклоплегия. Тези агенти обикновено се използват в медицински кабинет в среда с контролирана светлина. Тези агенти трябва да бъдат избягвани от пациенти със синехия (прилепване на ириса към роговицата) или повишено вътреочно налягане, както и от лица с известна свръхчувствителност към някой от агентите.

 

По време на бременност или кърмене
Най-общо казано, локално приложени мидриатици (например капки за очи, поставени директно в окото) имат минимална системна абсорбция и следователно обикновено се считат за безопасни при бременност или кърмене. Системно прилаганите медикаменти (които влияят на цялото тяло) е възможно да не бъдат безопасни по време на бременност. Необходима е консултацията с лекар или фармацевт за по-подробна информация относно средството, което използва дадения пациент.

 

Лица в напреднала възраст
По-възрастните хора могат безопасно да използват мидриатици. Въпреки това, мидриатичните средства, по-специално антихолинергиците, трябва да бъдат избягвани при пациенти със закритоъгълна глаукома, тъй като тези лекарства могат да повишат вътреочното налягане. Като цяло продуктите с фенилефрин трябва да бъдат избягвани при възрастните хора.

 

Деца
Безопасността на употребата на мидриатични средства при деца зависи от вида на медикамента, дозировката и възрастта на детето. Например атропинът е одобрен за използване при кърмачета на възраст над 3 месеца. Антихолинергиците обаче трябва да бъдат използвани предпазливо, тъй като новородените, кърмачетата и малките деца са особено чувствителни към техните ефекти. Фенилефринът може да бъде използван в по-ниски концентрации при кърмачета, но по-високите концентрации са безопасни само при по-големи деца. Офталмолог може да предостави повече информация относно безопасността на продукт при конкретно дете.

Какви са противопоказанията за използването на мидриатици?

Не бива да бъдат приемани мидриатични средства, ако пациентът има анамнеза (медицинска история) за реакции на свръхчувствителност (алергия) към други мидриатични средства.

 

Системната употреба на мидриатици като фенилефрин може да бъде противопоказана при пациенти със сърдечносъдови заболявания като тежка или неконтролирана хипертония или камерна тахикардия. Високите концентрации на фенилефрин са противопоказани при пациенти с тиреотоксикоза, включително хипертиреоидизъм. Фенилефринът за офталмологично приложение в концентрация от 10% е противопоказан при новородени, както и при кърмачета на възраст под една година поради неговите ефекти върху сърцето.

 

Не се препоръчва използването на контактни лещи с офталмологични мидриатични лекарствени форми.

 

Необходимо е избягването на употребата на атропин и други антихолинергици при закритоъгълна глаукома, тъй като те повишават вътреочното налягане. Антихолинергиците също могат да причинят сухота в очите и е възможно да се наложи използването изкуствени сълзи за очи.

 

Хоматропинът, алкалоид на беладона, е противопоказан както при откритоъгълна, така и при закритоъгълна глаукома.

 

Пациентите с бъбречно заболяване може да бъдат изложени на повишен риск от системно натрупване на офталмологично прилагани мидриатични медикаменти.

 

Ефектите на мидриатиците (разширени зеници, замъглено виждане, чувствителност към светлина и циклоплегия) могат да продължат до три дни след употреба. Обикновено не се счита за безопасно да се работи с машини или да се шофира през този период на неблагоприятни ефекти. Препоръчват се слънчеви очила за защита при чувствителността на очите към светлина.

 

Чести нежелани реакции при използването на мидриатици включват:

 • Парене на очите;
 • Дискомфорт в очите;
 • Повишена лакримация (секретиране и отделяне на сълзи);
 • Фотофобия;
 • Оток на клепачите;
 • Конюнктивит;
 • Загуба на зрителна острота;
 • Главоболие;
 • Хиперемия;
 • Очна алергия;
 • Миоза;
 • Тахикардия;
 • Рефлекторна брадикардия;
 • Хипертония;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Камерна аритмия;
 • Синкоп;
 • Субарахноидален кръвоизлив;
 • Респираторна депресия (хиповентилация);
 • Халюцинации

Референции:
1. ScienceDirect. A Contribution to the Chemical-Pharmacodynamic Relationships of Atropine and Homatropine
2. SingleCare. Mydriatics: Uses, common brands, and safety info
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Atropine