Секвестрантите на жлъчните киселини са лекарства, които помагат за понижаване на нивата на LDL (лошия холестерол) в кръвта. Твърде високите серумни нива на холестерол може да доведат до образуването на плаки в кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване или запушване. Тези лекарства действат, като блокират абсорбирането на жлъчната киселина в храносмилателната система.

Кой може да приема секвестранти на жлъчните киселини?

Мъже


Здравите мъже на зряла възраст могат безопасно да приемат секвестранти на жлъчните киселини с две изключения:

 • Мъже с обструкция на стомашно-чревния тракт (състояния, при които се установява пълно запушване на чревния лумен) не трябва да приемат тези медикаменти;
 • Мъже със серумни нива на триглицеридите над 500 mg/dl не трябва да приемат тези лекарства, тъй като терапията със секвестранти на жлъчните киселини могат да повишат триглицеридите в кръвта още повече с времето.

Жени

Жени без други проблеми, като стомашно-чревна обструкция или високи нива на триглицериди в кръвта, могат да приемат секвестранти на жлъчните киселини. Не се очаква експозиция на плода при прием на секвестранти на жлъчните киселини, тъй като те не се абсорбират в кръвния поток от чревната стена. Въпреки това няма достатъчно добре контролирани проучвания, които да определят безопасността от приема на тези медикаменти по време на бременност.

 

Основният проблем при приема на тези лекарства по време на бременност е, че секвестрантите на жлъчните киселини могат да попречат на усвояването на мастноразтворимите витамини като витамини A, D, E и K. Дефицитът на витамин K може да бъде сериозно състояние, водещо до нарушения на кръвосъсирването, които могат да бъдат фатални по време на бременност. Липсата на абсорбция на тези лекарства също означава, че е малко вероятно секвестрантите на жлъчните киселини да се екскретират в кърмата. Секвестрантите на жлъчните киселини се считат за безопасен избор за кърмачки с високи серумни нива на липопротеини с ниска плътност (LDL).

 

Деца

Децата могат да приемат секвестранти на жлъчните киселини за ограничен брой показания. Такива медикаменти се произвеждат в твърди лекарствени форми за перорално приложение, които са големи по размер и трудни за преглъщане. Затова някои секвестранти на жлъчните киселини се предлагат под формата на прах за образуване на перорални суспензии, които са по-лесни за поглъщане от деца.

 

Лица в напреднала възраст

По-възрастните лица могат да приемат секвестранти на жлъчни киселини, но трябва да се внимава, тъй като тези лекарства могат да причинят тежък запек. Пациентите в напреднала възраст са предразположени към запек и той може да стане труден за лечение при употреба на секвестранти на жлъчни киселини.

Безопасни ли са секвестрантите на жлъчните киселини?

Секвестрантите на жлъчните киселини са противопоказани при лица с обструкция на стомашно-чревния тракт и никога не трябва да бъдат приемани при това състояние, защото могат да причинят запек и да влошат запушването. Секвестрантите на жлъчните киселини трябва да бъдат използвани с повишено внимание при пациенти с холелитиаза (образуване на камъни в жлъчката), чернодробно заболяване или пълна билиарна обструкция (пълно запушване на жлъчните пътища).

 

Секвестрантите на жлъчните киселини могат да намалят абсорбцията на мастноразтворимите витамини A, D, E и K, тъй като тези медикаменти отстраняват мастните вещества от чревния тракт, като се свързват с тях и пречат на тяхното усвояване през чревната стена в кръвния поток. Недостигът на витамин К може да бъде особено опасен, тъй като по-ниските нива на витамин К водят до повишен риск от кръвоизлив.

 

Триглицеридите са основният компонент на естествените липиди (мазнини) и по-високите им нива носят повишен риск от инсулт. Нивата на триглицеридите в кръвта трябва да бъдат проверени преди започване на терапия със секвестранти на жлъчните киселини.

Какви са честите странични ефекти на секвестрантите на жлъчните киселини?

Сериозните нежелани реакции от приема на секвестранти на жлъчните киселини включват:

Чести нежелани реакции:

 • Запек;
 • Диспепсия;
 • Гадене;
 • Главоболие;
 • Умора;
 • Астения;
 • Грипоподобни симптоми;
 • Хипогликемия (ниска кръвна захар);
 • Хипертония (високо кръвно налягане);
 • Повръщане;
 • Хипертриглицеридемия (повишени нива на триглицеридите);
 • Болка в гърба.

Референции:
1. MedlinePlus. Bile acid sequestrants for cholesterol
2. SingleCare. Bile acid sequestrants: Uses, common brands, and safety info
3. Davidson DJ, Wilkinson MJ, Davidson MH. Combination therapy for dyslipidemia. In: Ballantyne CM, ed. Clinical Lipidology: A Companion to Braunwald's Heart Disease. 2nd ed.