Микотичният менингит е възпаление и инфекция на менингите – мембрани, които обграждат главния и гръбначния мозък. Без значение кой вид гъбичка причинява менингита, необходимо е търсенето на лекарска помощ, което обикновено включва дълъг курс на противогъбични лекарства. Както при всички менингити, гъбичният менингит представлява сериозно състояние, при което лечението не трябва да бъде отлагано.


Какви са симптомите на менингит, причинен от гъбички?

Симптомите на гъбичния менингит се припокриват с общите симптоми на менингит. Те включват треска, главоболие и схванат врат (вратна ригидност), особено когато се появят заедно. Въпреки това, температурата може да бъде по-ниска от 37.7° C, което затруднява диагнозата. Други често срещани симптоми на менингит включват:


 • Болка;
 • Умора, сънливост и проблеми със събуждането;
 • Липса на апетит;
 • Гадене и повръщане;
 • Раздразнителност и промени в настроението;
 • В някои случаи хората с менингит изпитват объркване

Какви са причините за възникването на менингит, причинен от микози?

Микотичният менингит възниква, когато човек е изложен на гъбички (обикновено чрез вдишване), което след това причинява инфекция в тялото. Животът в райони, в които се срещат вредни гъби, като югозападните Съединени щати или долината на река Мисисипи, може да увеличи риска от развитие на гъбичен менингит. Въпреки това, хората в най-голям риск са тези с основни заболявания или отслабена имунна система.


Какви са рисковите фактори за възникването на микотичен менингит?

Хората с отслабена имунна система са по-предразположени да развият гъбичен менингит. Отслабването на имунна система може да бъде поради:

 • Заболявания като ХИВ или рак;
 • Лекарства като кортикостероиди, имуносупресори и TNF инхибитори;
 • Различни основни състояния

Недоносените бебета също са изложени на по-висок риск от гъбични инфекции, особено от кандида.


Как се поставя диагнозата при микотичен менингит?

За да бъде диагностициран менингитът, лекарят трябва да вземе под внимание характерните симптоми на пациента и да снеме анамнеза (медицинска история). В случаите, когато се подозира менингит, се назначават кръвни изследвания и лумбална пункция – процедура, при която чрез игла се взема малко количество ликвор (цереброспинална течност) с цел да бъде изследван за промени.


Благодарение на изследванията, специалистът ще може да идентифицира причината за инфекцията. Това е особено важно в случай на микотичен менингит, тъй като видът на гъбичките, на които пациентът е бил изложен, ще диктува курса на лечение.


В какво се състои лечението на микотичен менингит?

За лечението на гъбични инфекции на нервната система, включително микотичен менингит, се използват антимикотици (противогъбични лекарства). Антимикотичните лекарства обикновено се прилагат интравенозно в болницата и продължават да се приемат перорално след това. Лекарства, които са използвани за лечение на микотичен менингит, включват амфотерицин Б и флуконазол.


Как може да бъде предотвратен микотичният менингит?

Микотичният менингит е наблюдаван много рядко и няма нужда повечето хора да вземат предпазни мерки срещу него. Въпреки това, ако даден човек живее в район с по-висок процент на гъбични инфекции, като Югозападните щати или долината на река Мисисипи, и ако има компрометирана имунна система, може да вземе предпазни мерки, които включват:

 • Избягване на изпражнения от птици и прилепи;
 • Избягване на прашни зони;
 • Избягване на контакт с почвата.

Въпреки че има налични ваксини за бактериален менингит, нито една от ваксините срещу менингит не предпазва от микотичен менингит.


Библиография:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). C. neoformans Infection
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Valley fever (coccidioidomycosis)
3. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Invasive candidiasis
4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Histoplasmosis
5. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Blastomycosis
6. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Fungal meningitis
7. MedlinePlus. Meningitis – cryptococcal
8. Verywell Health. What Is Fungal Meningitis?