Инконтиненция на урина (стрес инконтиненция) се определя като неволно изпускане на различно количество урина по време на физическо усилие или активност, което не се предшества от позив за уриниране, а се случва внезапно при натиск върху корема. При лека степен на инконтиненция натискът може да възникне вследствие на внезапна дейност като физически упражнения, кихане, кашляне или смях. При по-тежки степени това се наблюдава при лека физическа активност като изправяне, ходене или дори навеждане. 


Това състояние засяга предимно жените. Около 1 на 3 жени страда от стрес инконтиненция в някакъв етап от живота си. Честотата на заболяването нараства с напредване на възрастта. Стрес инконтиненцията при мъжете обикновено възниква след операция по повод карцином на простатата или увреждане на тазовите нерви.


Основният симптом на стрес инконтиненцията е неволното изтичане на урина по време на всяка дейност, която повишава коремното налягане. Количеството може да бъде от няколко капки до супени лъжици или повече.Тазовото дъно поддържа пикочния мехур и уретрата. Ако тази зона се разтегне, отслаби или „травмира”, това може да доведе до развитие на инконтиненця. Рискови фактори могат да бъдат бременност, раждане, хронична кашлица, наднормено тегло, тютюнопушене, травми на нервите в долната част на гръбначния стълб или таза, водещи до отслабване на мускулите на тазовото дъно.


Заболяването възниква по-често при възрастни жени, но това не означава, че причината е само напредване на възрастта и пола. Могат да се засегнат и по-млади жени и мъже. При някои млади жени мускулите на тазовото дъно могат да се увредят по време на раждане и заболяването да се прояви след неопределен период от време.


Диагнозата се поставя с помощта на добре снета анамнеза. Важни са множество детайли като например, кога и колко често настъпва инконтиненцията, придружена ли е от други оплаквания, дали има позиви за уриниране и колко силна е струята. За да се оцени инконтиненцията от голяма полза е т.нар. „микционен дневник”, в който се записва времето, количеството и други обстоятелства при изпускането на урината. След въпросите следва провеждането на физикален преглед, който при мъжете включва оглед на простатата и ректума. Изследването на урината и кръвта, както и сонографския преглед на пикочния мехур и уретрата също са част от основните диагностични процедури. 


Някои промени в начина на живот могат да се окажат от голяма полза за контролирането на симптомите при стрес инконтиненция. 


В някои случаи може да прибегнете към използването на абсорбиращи превръзки ежедневно или от време на време. Те се изпозлват предоперативно, също така и по време на следоперативния възстановителен период. Абсорбиращите превръзки се предлагат в различни модели и размери.


Упражненията на Кегел спомагат за укрепването на мускулите на тазовото дъно. Изпълняват се като стягате и отпускате мускулите на тазовото дъно многократно всеки ден. Мускулите на тазовото дъно спомагат за поддържане на пикочния мехур и други органи. Редовните упражнения в тази област могат да заздравят мускулатурата и да доведат до облекчаване или дори елиминиране на симптомите.


Запекът може да влоши инконтиненцията. Опитайте се да предотвратите появата на констипация като приемате храни с високо съдържание на фибри (плодове, бобови храни, зеленцучи) и достатъчно количество течности (1,5-2 л).


Отказването от тютюнопушенето е едно от най-важните неща, които може да направите за здравето си. Хроничната кашлица, вследствие от употребата на цигари може да увеличи честотота и тежестта на инконтиненцията, също така води и до увеличаване напрежението върху тазовото дъно.