Какво представлява псориазисът на ушите?

Псориазисът е автоимунно заболяване (хронично-рецидивираща дерматоза), което засяга предимно кожата на лактите, коленете, ръцете, стъпалата и гърба, но може да засегне и ушите.

 


Когато псориазисът засяга външното ухо, състоянието може да причини естетически дискомфорт. Ако псориазисът засегне вътрешното ухо, това може да повлияе на слуха и евентуално на баланса на човек.


Проблемите със слуха, предизвикани от псориазис, обикновено са временни и могат лесно да бъдат лекувани от специалист по уши, нос и гърло (УНГ), известен също като оториноларинголог. Като част от лечението могат да бъдат предписани локални и системни лекарства за лечение или предотвратяване на остри епизоди (пристъпи) на заболяването.


Какви симптоми предизвиква псориазисът, който засяга ушите?

Псориазисът, който засяга ухото обикновено се ограничава до външното ухо, състоящо се от две основни части – ушна мида (auricula), и външен слухов проход (meatus acusticus externus).

 

Състоянието обикновено не засяга органите на средното или вътрешното ухо, като тъпанчето (тъпанчевата мембрана, membrana tympani) или тъпанчевата кухина (cavum tympani).

 

Симптомите могат да включват:

  • Червени, сухи петна по кожата, покрити със сребристо-бели люспи (плаки);
  • Сърбеж, болка или чувствителност на или в ухото;
  • Кървене при разчесване;
  • Запушване;
  • Загуба на слуха

Ако преди това лицето не е било диагностицирано с псориазис, тези симптоми може да бъдат объркващи за него, тъй като могат да имитират други заболявания на ухото, като отит на плувеца. Това е наблюдавано особено често, ако плаките възникнат само в ушния канал.
Рядко се случва да бъде наблюдаван само псориазис на ухото. Обикновено се откриват псориатични лезии на други места по тялото на пациента.


В някои случаи може да бъде необходим пълен физикален преглед, за да бъде установена връзката между наличието на псориатични плаки върху една част от тялото и проблеми със слуха само в едното ухо.


В редки случаи псориазисът може да възникне заедно с друго свързано автоимунно заболяване, известно като псориатичен артрит. Псориатичният артрит може да засегне тъканите на средното и вътрешното ухо, причинявайки световъртеж и проблеми с баланса.


Какви са причините за псориазиса на ушите?

Псориазисът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с нарушена функция на имунната система. Поради недостатъчно добре разгадани досега от учените причини, имунната система атакува собствените клетки и тъкани на тялото. Специално при псориазис, атакуваните от имунната система са кожните клетки, наречени кератиноцити (вид клетки, произвеждащи кератин), които съставляват около 90% от външния слой на кожата (епидермис).


Възпалителният отговор ускорява деленето и растежа на тези кожни клетки, карайки ги да се натрупват по-бързо, отколкото могат да бъдат отлющени. Тъй като клетките се изтласкват на повърхността, те създават червени, сухи и възпалени петна, които са характерни за псориазиса.


Псориазисът не е атакува клетките на лигавицата, като тези на носа, тъпанчето или вътрешното ухо. Ето защо състоянието може да засегне лицето, но не вътрешността на устата.


Загубата на слуха, свързана с псориазис, се причинява от отделянето (отлющването) на люспите от плаките. Люспите могат да проникнат в слуховия канал, да се смесят с ушна кал и да причинят пълно или частично запушване. Загубата на слуха не се причинява от нараняване на ухото, а по-скоро от запушване на канала, водещ до тъпанчето.


При възникване на псориатичен артрит, органите на средното ухо (като кохлеята и стремето) могат да бъдат засегнати от възпаление и увреждане. Според проучване от 2014 г. в Journal of Rheumatology, 60% от хората с псориатичен артрит изпитват известно ниво на загуба на слуха, докато 23% изпитват световъртеж или проблеми с баланса.


Библиография:
1. Memar, Omeed & Caughlin, Benjamin & Djalilian, Hamid. (2019). Psoriatic Involvement of the Ear. The Hearing Journal
2. Amor-dorado JC, Barreira-fernandez MP, Pina T, Vázquez-rodríguez TR, Llorca J, González-gay MA. Investigations into audiovestibular manifestations in patients with psoriatic arthritis. J Rheumatol
3. Joly-tonetti N, Wibawa JID, Bell M, Tobin DJ. An explanation for the mysterious distribution of melanin in human skin: a rare example of asymmetric (melanin) organelle distribution during mitosis of basal layer progenitor keratinocytes. Br J Dermatol
4. Amor-dorado JC, Barreira-fernandez MP, Pina T, Vázquez-rodríguez TR, Llorca J, González-gay MA. Investigations into audiovestibular manifestations in patients with psoriatic arthritis. J Rheumatol
5. Kim WB, Jerome D, Yeung J. Diagnosis and management of psoriasis. Can Fam Physician