Хремата се характеризира с изтичане на секрет от носа и представлява симптом на множество различни състояния. Секретът, който изтича от носа се произвежда от носната лигавица, вид тъкан, покриваща носната кухина. Една от ролите на секрета е да овлажнява въздуха, който влиза в тялото чрез процеса на дишане. Секретът има и защитна функция, той действа като бариера за праха, полените и патогените, за да не може те да попаднат в белите дробове.


Носът произвежда секрети всеки ден, но това обикновено остава незабелязано, тъй като те се смесват със слюнка докато се оттичат надолу в гърлото. Понякога дразненето или възпалението в носния проход може да доведе до повишено образуване на секрети. Когато това се случи, излишната течност може да изтече или да почне да капе от носа. Някои често срещани причини за хрема са:


Алергии


Алергиите, на закрито и на открито, могат да предизвикат отговор от страна на организма. Причините за алергии включват:

 • Прахови частици;
 • Полени;
 • Домашни любимци 

Алергените причиняват симптоми като кихане, главоболие или възпалено гърло. Тези частици във въздуха също могат да раздразнят носната лигавица, което да доведе до повишено отделяне на секрети и хрема.


За справянето с алергиите и намаляването на хремата е необходимо ограничаване на излагането на вещества, които предизвикват отговор от страна на организма. Антихистамините, които представляват лекарства, използвани при клиничните прояви на алергия, могат да блокират хистамина и да спрат алергичната реакция.


Настинка

Простудата или инфекциите на горните дихателни пътища причиняват възпаление в лигавицата на носа, което води до отделяне на твърде голямо количество секрети. В допълнение към хремата, обикновената настинка понякога може да причини и запушване на носа.


Други симптоми включват - кашлица, възпалено гърло и умора. Няма основно лечение при настинка, но лекарствата без рецепта при настинка могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Почивката, приемът на витамин С и пиенето на топли напитки, като чай, може да помогнат за облекчаване на състоянието.


Много хора имат погрешното схващане, че антибиотиците са необходими за лечение на симптомите на обикновена настинка, но това не е така. Антибиотици трябва да се използват само за лечение на бактериални инфекции, като инфекция на синусите (бактериален синузит). Те не са ефективни при лечение на вирусни инфекции.


Синузит

Синузитът (инфекция на синусите) е усложнение на обикновената настинка и представлява възпаление на синусите (запълнени с въздух пространства разположени около носната кухина). Това възпаление също предизвиква увеличаване на производството на секрети в носа.

 

Другите симптоми на синузит включват - главоболие, запушване на носа и болки в лицето.
Лечението може да включва лекарства за болка, използване на назален кортикостероид за спиране на възпалението или антибиотик за лечението на бактериалната инфекция.


Изкривена носна преграда

При това състояние преградата (септумът), която разделя носната кухина на две половини, е изместена или изкривена. Това намалява обема на едната кухина и увеличава обема на другата. Някои хора се раждат с изкривена носна преграда, докато при други това може да се дължи на травма на носа.


Изкривена носна преграда може да доведе до повтарящи се инфекции на синусите и възпаление в носните проходи, причинявайки хрема. Лекуващият лекар може да препоръча антихистамини или назален спрей за справяне с този симптом. Ако това не помогне, изкривената носна преграда може да бъде коригирана чрез операцията.


Грип

Грипният вирус също причинява възпаление на лигавицата на носа. Грипът е силно заразен и други негови симптоми могат да включват:

 • Треска;
 • Мускулни болки;
 • Втрисане;
 • Главоболие;
 • Запушен нос;
 • Умора

Лекарствата без рецепта за настинка или грип могат да помогнат за облекчаване на симптомите и намаляване на болката. Такива лекарства обикновено включват деконгестанти (препарати, които облекчават набъбването на носната лигавица) и лекарствени средства, които понижават температурата и повлияват болката. Симптомите на грипа могат да се подобрят в рамките на една до две седмици.


Медикаменти

Въпреки че лекарствата са на разположение, за да облекчат производството на излишни секрети от носа, някои от тях могат да предизвикат хрема при някои хора. Такива медикаменти може да включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин и ибупрофен;
 • Седативни лекарства (успокоителни);
 • Антидепресанти;
 • Лекарства за високо кръвно налягане

Важно е да бъде прочетена листовката на лекарствата за списък на често срещаните нежелани реакции. Когато лекарството отключи хрема, това се дължи на неалергичен ринит или медикаментозен ринит.


Неалергичен ринит

Неалергичният ринит (вазомоторен ринит) също се характеризира с възпаление в носните проходи и повишено количество секрети и също може да имитира сенна хрема (хрема и кихане). Тези симптоми се дължат на неизвестна причина и не се предизвикват от хистамини или алергени.


В допълнение към медикаментозния неалергичен ринит, други фактори, които могат да предизвикат тази форма на ринит, включват - промяна в температурата, ярка слънчева светлина или основен здравословен проблем.


Пероралните антихистамини са неефективни при неалергичен ринит, но назалните антихистамини или спрейовете с физиологичен разтвор могат да облекчат симптомите на състоянието.


Библиография:
Fried, M. P. Nonallergic rhinitis
Cruz AA, Popov T, Pawankar R, et al. Common characteristics of upper and lower airways in rhinitis and asthma
Sin B, Togias A. Pathophysiology of allergic and nonallergic rhinitis
Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis