Дългоочакваният отпуск – използваме го за да си отдъхнем и да се разнообразим, да се презаредим физически и духовно, за да се върнем към ежедневието си с повече енергия, жизнерадостност и мотивация. Почивката има не само пасивна, но и активна компонента. Хората пътуват не защото е модерно, а защото смяната на обстановката помага на човек да се откъсне от обичайната си рутина, да се обогати и зареди с положителни емоции и с нова самоувереност да се гмурне в обичайните си занимания. (Към първа част на материала)


Почивката и пътуването обаче носят и своите рискове. Рутината и добре изградените ежедневни навици (на режим на сън, хранене, движение, прием на лекарства) са важен елемент в поддържане доброто качество на живот при пациентите с хронични заболявания. Като всички други хора и те имат нужда от облагите, които носи пътуването, но е необходимо да подходят и малко по-предпазливо, за да се лишат от негативите му.


Сърдечносъдовите заболявания са едни от най-разпространените и социално значими в глобален план. В първата част на статията се обърна внимание на това при кои пациенти е разумно пътуването да бъде отложено, както и кои биха били препоръчителните изследвания преди планирано дълго пътешествие и/или полет със самолет, както и някои практични съвети относно лекарствената терапия.Какво още е нужно преди да се гмурнем в приключението?

Сърдечносъдовите пациенти не са застраховани от обичайните неволи на пътешественика, даже напротив – за съжаление всяко едно хронично заболяване усложнява протичането на останалите обичайни неразположения и те стават по-рискови за пациента. Така че лекуващия лекар освен специфични медикаментозни насоки може да даде препоръки и за „съпътстващи пътуването болести“ които биха могли да настъпят – например при диария и обилно повръщане (носещи риск от опасна дехидратация), треска, топлинен удар, морска болест (и други кинетози), при случайни наранявания (изискващи навременна дезинфекция) и т.н.


Екзотичните дестинации заслужават специално внимание, като в някои случаи се изискват специални ваксинации. На сайта на НЦЗПБ е поместена информация за това в кои държави какви ваксини са препоръчителни и къде в страната може да се направят. Хронично болните пациенти обаче са по-податливи на инфекции, така че е хубаво да се помисли и за евентуална небходимост от „по-обикновени“ ваксини като тази срещу грия или хепатит В.


В някои ендемични локации се препоръчва и медикаментозна профилактика на маларията. Внимание! Част от тези препарати не бива да се комбинират с лекарства, приемани при различни сърдечно-съдови болести, например мефлоквин и бета-блокери и др. Сърдечносъдовите пациенти е разумно да избягват зоните с разпространена малария, ако редовното им лечение не позволява адекватна профилактика.


По време на пътуването...

Ако избраният метод на пътуване е автомобил, то трябва да се знае че шофирането винаги е извор на стрес, особено ако шофьорът има някакво заболяване. Важно е да се правят редовни почивки и да се избягва пътуване по тъмно, както и е важно да се осигурят комфортни климатични условия.


На летището, ако пациентът има пейсмейкър, то е нужно да се информира персонала преди да се мине през скенера за сигурност. Веднъж успешно попаднал в самолета, пациентът трябва да приема достатъчно течности, да е сигурен че спешните медикаменти са на една ръка разстояние в ръчния му багаж и да раздвижва краката си на всеки 2 часа, за да се предпазва от тромбоза. Разумно е да се резервира място до коридора,за да е по-достъпно раздвижването.


По време на престоя

Най-важното е хората да не забравят разумните граници – осигуряване на кратки почивки при дълги преходи, без резки усилия, без преяждане (и препиване), пазене от къпане в студена вода, както и от жаркото следобедно слънце.


Ако изпитвате известна доза недоверие към хигиенните условия, а и просто при среща с чужда и непозната среда, разумно е да се консумират предимно бутилирани течности и храна, преминала термична обработка.


В случай на диария и обезводняване освен съответните медикаменти повечето пациенти се чудят какво да ядат и пият. Най-достъпни където и да е са чистият бял ориз, бутилирана вода и кока-кола на стайна температура, разгазирана.


Предупредете своите спътници в пътуването как биха могли да са ви полезни в случай на влошаване на болестта (напр. къде се намират лекарствата ви и нужната медицинска документация), не надминавайте възможностите си и се подгответе за една приятна и вълнуваща ваканция, както всички останали!