Ежегодният отпуск е скъп момент, който всички очакват с нетърпение. Някои заболявания обаче карат хората да се чувстват малко или повече ограничени, както в ежедневието си, така и когато стане време за почивка. Едни от най-разпространените са сърдечносъдовите заболявания.


Сърдечната болест може да ограничи поривите ни за приключения по света и у нас. Много често обаче при условие, че болестта е в стабилна фаза, и с помощта на малко подготовка, повечето от обичайните пътешествия могат да бъдат осъществени.


Противопоказания за пътуване


Двата основни проблема при далечните пътешествия представляват начина на транспорт - със самолет при ниско налягане на кислорода – както и какви са санитарните условия където отиваме, достъпът до медицински грижи в чужбина винаги е малко или много затруднен, дори и когато няма езикова бариера.


Основните сърдечни контраиндикации – противопоказания – за пътуване със самолет са:

 

  • Сърдечна недостатъчност, която е декомпенсирана или под недобър медикаментозен контрол;
  • Скорошен инфаркт на миокарда;
  • Нестабилна стенокардия – ангина пекторис;
  • Някои случаи на предсърдно камерен блок – риск от тежки синкопи; 
  • Артериална хипертония, която е зле контролирана;
  • Скорошен флебит или белодробна емболия.

Веднъж попаднали на новата дестинация, сърдечносъдовите пациенти имат ограничена възможност за адаптация към променените условия. Горещината спомага за дехидратация и може да влоши състоянието, голямата надморска височина е свързана с хипоксия и нейните последствия. Не на последно място студът може да отключи стенокардни кризи, както и да повиши рязко кръвното налягане. Ето защо трябва с малко повече мисъл и внимание да се избере мястото за почивка, при необходимост да се включи и лекуващият лекар при този подбор.


Подготовка за пътешествието

В лекарския кабинет:

  • Консултирайте се с лекуващия си лекар поне месец преди пътуването. Споделете с него своите планове, за да може той обективно да прецени колко приложими са те, предвид клиничното ви състояние. Той ще ви каже и дали съществува абсолютно противопоказание за пътуването.
  • Веднъж след като е избрана желаната дестинация, лекарят може да реши да направи преглед и някои тестове. Ако възнамерявате да спортувате, може да ви предложи стрес тест. Ако пък имате поставен сърдечен стимулатор – пейсмейкър – лекарят ще провери неговото функциониране преди пътуването и ще може да обсъдите важни технически подробности в случай че се наложи коригирането му “на терен“ – пейсмейкърът трябва да има свой паспорт и е препоръчително да се носи негово копие, защото всеки апарат има своите характеристики.
  • Лекарствата. Ако взимате такива, то със сигурност трябва да вземете достатъчно количество със себе си. За проверките на летищата е удобно да разполагате в себе си с подпечатана от лекаря рецепта за лекарствата, които носите със себе си, особено ако има такива, които се прилагат инжекционно или са във вид на ампули. За пътя на обратно може да е полезно да разполагаме с тази рецепта на английски език. Допълнително възможно е според избраната локация, да има някои адаптации в лечението. Например намаление на диуретиците в случай на очаквана сериозна горещина, антиагреганти преди полет в случай на минали тромботични инциденти, както и съвети за медикаменти в спешен случай и т.н. Препоръчително е да се носи двойно от необходимото количество за престоя лекарства, и те да се носят на различни места – например единият комплект да е в ръчния багаж.

Останалите съвети за пътуването и самия престой, четете в продължението на статията!