Диабетът увеличава риска от развитие на заболявания, които влошават значително зрението и водят до слепота.
 

 

Причина за развитие на заболявания на зрението са високото съдържание на кръвна захар и високото артериално налягане. Тези характерни оплаквания при диабет, причиняват деформация на кръвоносните съдове, в това число и на тези, които поддържат очите.


 

 

За да запазят зрението си възможно най-дълго време, е необходимо засегнатите от диабет непрекъснато да контролират нивото на кръвна захар и да се стремят стойностите й да са в референтните граници. Препоръчва се провеждането на един профилактичен преглед при офталмолог на половин година, за да се установят навреме нежелани изменения, които могат да увредят функциите на очите.

 

Трябва да се има предвид, че очните заболявания при диабет могат да се избегнат. Дори и да се установят нежелани изменения в начален стадий съвременната медицина предоставя ефективни методи срещу усложнението им.
 
  

Очни заболявания при диабет
Диабетна ретинопатия – появява се вследствие на увреждане на кръвоносните съдове към ретината на очите. Заболяването е хронично. Дължи се на нарушената обмяна на веществата и кръвно-ретинна бариера, вследствие на което се развива исхемия и повишена съдова пропускливост. Това е съдова оклузия, която е характерна за началния стадий на заболяването. В късните стадии се стига до фиброваскуларна пролиферация. 
Ретинопатията е основната причина за загуба на зрението не само в преклонна възраст. 12 % от новооткритите случаи на спепота за една година, се дължат на ретинопатия.
Коварството на заболяването е, че в ранен стадий засегнатият няма оплаквания за влошаване на зрението. Първите признаците на ретинопатия се откриват от офталмолога при специализиран преглед.

 
Глаукома е заболяване, при което има повишено налягане на течността във вътрешността на очите. При това състояние се упражнява натиск върху оптичните нерви – това са нервите, които пренасят информацията, получена от ретината във вид на нервни импулси към съответния център в мозъка. С времето оптичните нерви и ретината се увреждат, нарушава се зрението и става причина за слепота.
При болните от диабет рискът от глаукома е два пъти по-висок. Рискът е пропорционален на възрастта и продължителността на заболяването.

В началния стадий на заболяването, също както при ретинопатията, не се отчитат симптоми от засегнатия. Тогава, когато пациентът установи влошаване на зрението, оптичните нерви вече са силно увредени. Не е възможно лечението да възстанови зрението, целта му е да забави влошаването му.

 
Катарактата представлява помътняване на лещата на окото. В резултат на което светлината не достига до ретината и образите стават размити, губи се яркостта на цветовете. За разлика от другите заболявания, при катаракта зрението може да бъде възстановено по оперативен път. Катаракта се развива по-често при болните от диабет на средна възраст.Как да се редуцира рискът от усложнения на очните заболявания при диабет?
Необходимо е да се спазва програмата за лечение и контрол на диабета и да се следи нивото на кръвна захар, както и стойностите на артериално налягане. 
 
Веднъж на шест месеца се препоръчва профилактичен преглед при офталмолог. Желателно е лекарят да има специализация по очни заболявания при диабет. Прегледът включва проверка за признаци на катаракта и глаукома. 

При бременни с диабет се налага посещение при офталмолог в първото тримесечие. Препоръчително е да се направи консултация с очен специалист още при планирането на бременността.