Изследователите постигнаха голям напредък в борбата срещу злокачествените заболявания. И все пак от глобална гледна точка ракът е една от водещите причини за преждевременна смърт.

 

За всеки един пациент тази диагноза е шокираща. Но в повечето случаи има някои предупредителни знаци.


 

Колкото по-рано бъдат открити възможните признаци на рак, толкова по-големи са шансовете за благоприятно развитие на събитията.

 

Точните симптоми могат да варират при различните форми на рак. Освен това, някои видове злокачествени заболявания, като карцинома на панкреаса, може да не предизвикат поява на симптоми в ранните стадии.

 

Загуба на тегло

Тъй като раковите клетки атакуват здравите, тялото ви може да реагира чрез отслабване.

 

Според Американското общество за борба с рака много хора неочаквано губят 10 или повече килограми преди диагностициране на заболяването. Всъщност това може да е един от първите признаци на заболяването.

 

Необяснимата загуба на тегло може да бъде причинена от други състояния като хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза). Разликата с карциномите е, че загубата на тегло може да настъпи внезапно. 

 

Това е най-видно при рак на хранопровода, стомаха, панкреаса и белия дроб.

 

Висока температура

Треската е реакция на организма към инфекция или друго заболяване. Хората, страдащи от злокачествено заболяване, често съобщават за висока телесна температура особено в следобедните часове на деня. 

 

Обикновено това е признак, че ракът се е разпространил или че е в напреднал стадий.

 

Треската рядко е ранен симптом на карцином, но може и да бъде при левкемия или лимфом.

 

Кървене

Някои видове карциноми могат да са причина за необичайно кървене. Например ракът на дебелото черво или ректума може да причини поява на кървави изпражнения, докато кръвта в урината може да е симптом на рак на пикочния мехур или простатата.

 

Важно е веднага след като забележите подобни симптоми да посетите лекар.

 

Загубата на кръв може да бъде по-дискретен симптом например при рак на стомаха, тъй като може да бъде само вътрешно кървене и да се открие по-трудно. В тези случаи се манифестира с необяснима анемия.

 

Болка и умора

Необяснимата умора може да бъде друг симптом на злокачествено заболяване. Това всъщност е един от най-честите симптоми.

 

Умората, която не изчезва въпреки достатъчния сън, може да бъде симптом на основен здравословен проблем – ракът е само едната възможност.

 

Постоянна кашлица

Кашлицата може да възникне по много различни причини. Това е естественият начин тялото ви да се отърве от дразнещи агенти. Настинките, алергиите, грипът или дори ниската влажност на въздуха могат да доведат до кашлица.

 

Когато става на въпрос за рак на белия дроб обаче, кашлицата може да продължи дълго време въпреки приложеното лечение.

 

Кашлицата не отминава и дори може да причини пресипнатост на гласа. С напредване на болестта може дори да се появят храчки с жилки кръв.

 

Постоянната кашлица в някои случаи е симптом на рак на щитовидната жлеза.

 

Промени в храносмилането

Някои видове рак могат да доведат до проблеми с храносмилането, като затруднено преглъщане, промени в апетита или болка след хранене.

 

Ракът на стомаха не протича с явно изявени симптоми в ранните стадии. Карциномът обаче може да причини симптоми като отвращение от месо, лошо храносмилане, гадене, повръщане и подуване на корема.

 

Проблемите с преглъщането могат да бъдат свързани с различни видове рак на главата, шията, както и рак на хранопровода.

 

Не само злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт могат да причинят тези симптоми. Ракът на яйчниците може също така да бъде свързан с подуване на корема или чувство за ситост, което не изчезва.

 

Гаденето и повръщането могат да бъдат симптоми и на мозъчен тумор. Това е така поради повишаване на налягането в черепната кухина.