Освен болките в корема, спазмите на коремните мускули, диарията, главоболието и гаденето и повръщането, хранителното отравяне има и други прояви, които също са от значение при неговото разпознаване.


Хората, които имат хранително отравяне, често изпитват загуба на апетит и други симптоми като умора. Това се случва, когато имунната система реагира, за да се пребори с инфекцията, която е нахлула в тяло. Като част от този отговор тялото освобождава цитокини – молекули, които се секретират от белите кръвни клетки, както и от други клетки, в отговор на редица стимули.


Цитокините имат много различни роли, но една от най-важните е регулирането на имунния отговор на тялото срещу инфекцията. Цитокините правят това, като насочват клетките на имунната система къде да отидат и как да се действат.Освен че помагат на тялото да се пребори с инфекция, причинена от заразена храна, цитокините изпращат сигнали до мозъка и причиняват много от симптомите, които обикновено са свързани със заболяването, включително загуба на апетит, умора и болка.


Треска се проявява, ако температурата на тялото се повиши повече от нормалното, 36–37 ° C. Тя е разпространен симптом при много заболявания и се проявява като част от естествената защита на тялото срещу инфекцията. Повишаването на телесна температура е в резултат от вещества, които се наричат пирогени. Те се освобождават или от имунната система на организма, или от патогенните микроорганизми, които са навлезли в тялото.


Пирогените причиняват треска, като изпращат съобщения, които карат мозъкът да мисли, че организма е по-студен, отколкото е. Това води до генерирането на повече топлина, което повишава температурата и увеличава активността на белите кръвни клетки, което помага при борбата с инфекцията.


Втрисане може да се появи, когато тялото трепери, за да повиши температурата си. Треперенето е резултат от бързо свиване и отпускане на мускулите, което генерира топлина. То придружава треската, тъй като пирогените карат тялото да мисли, че е студено и трябва да се затопли. Треска може да се появи при много различни заболявания, включително хранително отравяне и е един от често срещаните му симптоми.


Слабостта и умората са други симптоми на хранително отравяне, които се появяват поради освобождаването на цитокини. Освен това, по-малкото хранене поради загуба на апетит може също да предизвика умора.


Болките в мускулите също може да бъдат симптом на хранително отравяне. Те възникват, защото имунната система се активира и по време на този процес тялото освобождава хистамин - вещество, което помага за разширяването на кръвоносните съдове, за да може повече бели кръвни клетки да вземат участие в борбата с инфекцията.


Хистаминът помага за увеличаване на притока на кръв към заразените зони на тялото. Заедно с други вещества, участващи в имунния отговор, като цитокините, хистаминът може да стигне до други части на тялото и да задейства рецепторите за болка.


Библиография:
J I Mobarakeh, S Sakurada, S Katsuyama, M Kutsuwa, A Kuramasu, Z Y Lin, T Watanabe, Y Hashimoto, T Watanabe, K Yanai. Role of Histamine H(1) Receptor in Pain Perception: A Study of the Receptor Gene Knockout Mice.
Charles A Dinarello. Infection, Fever, and Exogenous and Endogenous Pyrogens: Some Concepts Have Changed.