Голям процент от населението не е запознато с нито един от ранните симптоми на онкологичното заболяване. От съществено значение за поставянето на навременна диагноза и започване на лечение при болестта рак е ранното му откриване. Все пак обаче въз основа на симптомите не може да се постави диагнозата за злокачествено заболяване.


Устойчива кашлица

Кашлицата може да възникне поради разнообразни причини. Тя представлява естественият физиологичен защитен рефлекс на тялото дихателните пътища да се освободят от секрети, дразнещи вещества, чужди частици и микроби. Настинка, алергии, грип или ниска влажност могат да предизвикат кашлица.При рак на белите дробове обаче, кашлицата може да продължи дълго време, въпреки средствата за лечение. Кашлицата може да бъде честа и може да предизвика дрезгавост. С развитието на болестта може да се появи откашляне на кръв.


Постоянната кашлица също понякога е симптом на рак на щитовидната жлеза.


Кожни промени

Кожните промени най-често са свързани с рак на кожата, когато бенките или брадавиците се променят или уголемят. Определени промени в кожата могат да са индикации и за други форми на рак.


Белите петна в устата могат да са индикация за рак на устната кухина. Бучки или подутини под кожата могат да означават например рак на гърдата.

 

Ракът може да причини други кожни промени, като:

  • Хиперпигментация или тъмни петна;
  • Жълтеница или пожълтяване на очите и кожата;
  • Зачервяване.

Кожните промени, дължащи се на рак на кожата, могат също да включват язви, които или не зарастват, или които след лечение възникват отново.

 

Промени в храносмилането

Някои ракови заболявания могат да доведат до проблеми с храненето като - затруднено преглъщане, промяна в апетита или болка след хранене.


Човек с рак на стомаха може да не усети симптоми, особено в началото, в последствие ракът обаче може да причини симптоми като лошо храносмилане, гадене, повръщане и подуване на корема.


Проблемното преглъщане може да бъде свързано с различни видове рак на главата и шията, като рак на хранопровода.


Подобни симптоми при храносмилането могат да причинят не само от онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт. Ракът на яйчника също може да бъде свързан с подуване на корема или усещане за пълнота, което персистира. Гаденето и повръщането също могат да бъдат симптом свързани с рак на мозъка.


Нощно изпотяване

Обилното потене през нощта, подобно на други симптоми, може да се появи по редица причини, които не са свързани с рака.


Нощното изпотяване обаче може да бъде свързано и с по-ранните стадии на някои онкологични заболявания, вариращи от левкемия и лимфом до рак на черния дроб.


Рак без симптоми

Докато много ракови заболявания имат симптоми, някои форми са по-дискретни.


Ракът на панкреаса може да не изяви някакви признаци, докато не премине в напреднал стадий. При пациенти с наличие на рак на панкреаса в семейството, се препоръчват редовни прегледи.


Някои случаи на рак на белия дроб могат да доведат само до леко изявени симптоми. Други случаи могат да причинят повишени нива на калций в кръвта, симптом, който не може да бъде открит без лабораторни изследвания.

 

Ракът на бъбреците, особено в по-ранните му стадии, е друг вид онкологично заболяване, което може да не предизвика значителни симптоми. По-напреднал рак на бъбреците може да доведе до симптоми като болка от едната страна, кръв в урината или умора. Тези симптоми обаче често са резултат от други доброкачествени причини.