Множество проучвания показват, че треската е повече от просто симптом на заболяване или инфекция. Повишената телесна температура задейства серия от механизми, които регулират имунната система.

 

При здрав организъм, температурата на тялото варира около 36,5-37,5º C. Въпреки това при инфекция, телесната температура често се повишава, което води до треска. Когато телесната температура се повиши до 38° C, това се смята за лека треска, докато по-големите повишения на телесната температура до 39,5° C се считат за висока температура.


 

При грип, например, може да възникне неприятна треска. Това може да подтикне до търсенето на природни средства или лекарства без рецепта за лечение. Треската обаче невинаги е лош знак. Леките трески са добър показател, че имунната система върши добре своята работа. Но повишената темпрература не е само страничен продукт на имунния отговор.

 

Всъщност повишената телесна температура задейства клетъчни механизми, които гарантират, че имунната система предприема подходящи действия срещу вредния вирус или бактерия. Учените разкриват, че по-високите телесни температури стимулират активността на определени протеини, които от своя страна включват и изключват гените, отговорни за имунния отговор на тялото, когато е необходимо.

 

Сигнална пътека, наречена Nuclear Factor kappa B (NF-κB), играе важна роля във възпалителния отговор на организма в контекста на инфекция или заболяване. NF-κB са протеини, които помагат за регулирането на генната експресия и производството на определени имунни клетки.

 

Тези протеини реагират на присъствието на вирусни или бактериални молекули (антигени) в системата и тогава те започват да включват и изключват съответните гени, свързани с имунния отговор на клетъчно ниво.

 

Нарушената регулация на активността на NF-κB се свързва с наличието на автоимунни заболявания като псориазис, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит.

 

Изследователите отбелязват, че активността на NF-κB има тенденция да се забавя, колкото по-ниска е телесната температура. Но когато телесната температура се повиши над 37°C активността на протеините има тенденция да става по-интензивна.

 

Защо това се случва може да бъде установено чрез изследване на протеин, известен като A20, кодиран от гена със същото име. А20 понякога се проявява като „пазач“ на възпалителни реакции и протеинът има сложна връзка със сигналния път на NF-кВ. NF-κB активира гена, който кодира информацията за синтезата на протеина A20, а протеинът от своя страна регулира активността на NF-κB.

 

В проучванията е разгледан и въпросът дали блокирането на експресията на гена A20 би повлияло на начина, по който функционира NF-κB. Открито е, че в отсъствието на протеина A20 активността на NF-κB вече не реагира на промените в телесната температура и следователно нейната активност вече не се повишава в случай на треска. Това откритие е от голямо значение и за нормалните колебания в температурата, на които нашите тела са подложени всеки ден, и как те могат да повлияят на реакцията ни към патогени.

 

Биологичният часовник регулира вътрешната температура на тялото и определя леките колебания (от около 1,15°C) по време на будност и сън. По-ниската телесна температура по време на сън може да даде обяснение за това как работата на смени, смяната на часовия пояс или нарушенията на съня причиняват повишаване на риска възпалителни заболявания.

 

Въпреки че много гени, чиято експресия се регулира от NF-κB, не са чувствителни към промени в температурата, изследователите са открили, че определени гени, които играят ключова роля в регулирането на възпалението и които оказват влияние върху клетъчната комуникация, всъщност реагират по различен начин на различни температурни стойности на тялото.

 

Това показва, че разработването на лекарства, които да бъдат насочени към чувствителни към температурата механизми на клетъчно ниво, може да помогне за промяна на възпалителния отговор на тялото, когато е необходимо.

 

Референции:
1. PubMed. The role of nuclear factor-kappaB in the development of autoimmune diseases: a link between genes and environment
2. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Temperature regulates NF-κB dynamics and function through timing of A20 transcription
3. Medical News Today. Why fever can be your friend in times of illness