Какво представлява тинитус?

Шумът в ушите (тинитус) е често срещано явление и социално значим проблем, засягащ около 10 процента от населението. Съществуват около 200 различни състояния, които могат да причинят шум в ушите. Някои често срещани причини включват свързаната с възрастта загуба на слуха, тежка назална или синусова конгестия (запушване на носа или синусите), прекомерно натрупване на ушна кал, нарушение на темпоромандибуларната става и травма на главата и шията.


Въпреки че са рядко срещани, съществуват и някои сериозни причини за комбинирано главоболие с шум в ушите, като дисекация на каротидната артерия или травматично мозъчно увреждане, които е важно да бъдат взети под внимание като възможни диагнози.Каква е връзката между мигрена и тинитус?

Хората, страдащи от мигрена по-често имат тинитус. Според проучване сред студенти с мигрена е установена връзка между шума в ушите и мигрената. Това означава, че участниците в проучването с мигрена са по-склонни да имат и шум в ушите, отколкото тези без анамнеза (медицинска история) за главоболие. Интересното е, че връзката е по-силна при тези, които страдат от мигрена с аура (класическа мигрена), отколкото при хората с мигрена без аура.


Освен това, проучване от 2018 г. е установило, че наличието на мигрена е свързано с над три пъти по-висок риск от развитие на тинитус. Установено е също, че страдащите от мигрена имат почти три пъти по-висок риск от развитие на други кохлеарни нарушения (заболявания на вътрешното ухо), отколкото хората без мигрена. Учените имат  теория, че тази връзка може да бъде причинена от процес в мозъка, вместо от проблем с кохлеята (охлювът).


Открита е и значителна връзка между тинитуса и това от коя страна се усеща главоболието, което означава, че човек с шум в дясното ухо има тенденция да има и главоболие от дясната страна, същото се отнася и за лявата страна.


Също така тежестта на шума в ушите и главоболието съвпадат при почти половината от участниците в проучванията. Това означава, че когато главоболието става по-тежко, шумът в ушите също става по-силен и обратно.


Централната сенсибилизация може да обясни връзката между тинитус и мигрена. Централната сенсибилизация възниква, когато главният и гръбначният мозък развият повишена чувствителност както към болка, като при убождане с игла, така и към усещания, които не би трябвало да болят, като обикновено докосване.


При мигрена учените смятат, че нервните влакната, които произхождат от тригеминалния нерв, който е най-големият черепно-мозъчен нерв, освобождават възпалителни пептиди като субстанция Р и пептид, свързан с гена на калцитонин (CGRP). Тези пептиди могат да причинят пулсираща болка, свързана с мигрена.


След повтарящи се пристъпи на мигрена може да възникне централна сенсибилизация, която може да бъде отключващият фактор за развитието на шум в ушите. От друга страна, може да се окаже, че шумът в едното ухо предизвиква чувствителност в тригеминалния нерв, което води до мигрена от същата страна на главата.


Проучванията показват, че главоболието обикновено предхожда шума в ушите, но е възможно да съществува и съвсем различен фактор, който все още не е открит, който предизвиква както мигрена, така и шум в ушите.


Като цяло, специалистите все още не са сигурни защо има връзка между мигрената и шумът в ушите. Независимо от това, изследванията показват, че комбинираната поява на болка в главата и шума в ушите вероятно има биологична основа. С други думи, това не е просто съвпадение.


Какви са възможностите за лечение на тинитус?

Както всеки симптом, шумът в ушите може да засегне хората по различни начини. При някои хора тинитус може да е предизвика само лека досада, докато при други може да бъде доста изтощително състояние и да допринесе за социална изолация, повишени нива на стрес, нарушения на съня и тревожност.


Въпреки че за сега няма основно лечение за тинитус, стратегията за лечение, която лекарят ще избере, в крайна сметка зависи от конкретния случай и причината за шума в ушите. Ефективен план за лечението на мигрена може да помогне за излекуването и на тинитус.


Библиография:
Guichard E, Montagni I, Tzourio C, Kurth T. Association between headaches and tinnitus in young adults: cross-sectional study
Langguth B, Hund V, Busch V, et al. Tinnitus and headache
Institute for Chronic Pain. What is central sensitization?