През последните години пародонтитът и ревматоидният артрит се разглеждат като комплексни, мултифакторни и генетични заболявания, за чието развитие голямо значение имат множество гени и фактори на средата.


Значение има активността на имунните клетки и последващата продукция на различни по вид и количество проинфламаторни медиатори. Значение за определяне отговора на организма и тежестта на деструкцията при двете заболявания оказва наследственият фактор, но не самостоятелно, а винаги и с навиците ни – свързани с оралната хигиена и някои вредни такива – като консумация на алкохол и тютюношушене.


Пародонтозата е хронично състояние, причинено от микробната флора в устната кухина. Засяга венците и имплантната тъкан на зъбите. Няколко са патогените, които имат основно значение за поддържане на възпалението.Показателно за здрави венци е, ако те са твърди и бледорозови. Признаците и симптомите на пародонтоза включват най-често подути венци, ярко червени на цвят, лесно кървящи, дори и само при допир, налично отдръпване на венечната тъкан около зъба, откриване на венечни джобове, както и не на последно място лош дъх.


Все повече проучвания насочват към връзката между патогените в устната кухина и ролята им за отключване на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, например.


Резултати от проучвания показват ясна връзка между пародонтита и заболявания, несвързани със ставите – като захарен диабет и сърдечносъдови патологии.


Проучване направено от университета Louisville School of Dentistry Oral Health and Systemic Diseases показва, че бактерия, която има основно значение за проявите на пародонтит, може да влоши симптомите на ревматоидния артрит или да доведе до ранната му проява, както и значително по-бързото му прогресиране. Като краен резултат това води до прогресивно увреждане на хрущялната тъкан и формиране на остеофитни промени, които значително влошават симптоматиката.


Но не само възпалителните процеси в устната кухина могат да създават условия за по-тежко протичане на ревматоидния артрит. Дисбалансът на нивата на естрогена влияе също върху тежестта на пародонтита, тъй като се наблюдават по-лоши пародонтални параметри като кървене при сондиране, рецесия на венците и клинична загуба на прикрепване при жени в постменопауза.

Съответно и симптомите на ревматоиден артрит могат да се засилват през този период.


Тютюнопушенето е друг важен фактор, който е свързан с появата и тежестта на ревматоидния артрит. Трябва да се отбележи, че тютюнопушенето също е установен рисков фактор за орални заболявания.


Много съвременни проучвания на качеството на живот доказват, че при нелекуван  своевременно ревматоиден артрит на втората година се появяват ерозии на ставите, а около десетата година болните са трайно нетрудоспособни.


Нелекуваните адекватно са с повишен риск от развитие на ранна атеросклероза и респективно развитие на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечносъдова смърт. Преживяемостта на пациенти, които не са били адекватно лекувани в продължение на 15 години, намалява до 50%.


За профилактика се препоръчва редовното почистване на междузъбните пространства, с използване на воден душ или конец за зъби – поне веднъж на ден. Важно е поддържането на здравословен биофилм в устната кухина – за което могат да бъдат прилагани и орални пробиотици.


При вече наличен ревматоиден артрит – важно значение, освен медикаментозното лечение, има и прилагането на физиотерапия, като стимулиране на фините движения на малките стави на ръцете е ключово. То може да се прави и с подръчни материали, дори вкъщи.


Референции:
1. Л. Стефанов, Т. Болярова-Конова; Генетични аспекти на връзката между пародонтит и ревматоиден артрит – Български медицински журнал, 2020;
2. Vilana Maria Adriano Araújo et al., Relationship between Periodontitis and Rheumatoid Arthritis: Review of the Literature, Mediators of Inflammation.