Какво представлява енцефалитът?

Енцефалитът представлява инфекция на мозъчната тъкан и обикновено се причинява от вирус. Някои видове вируси, които могат да причинят енцефалит, включват арбовируси, ентеровируси и херпесни вируси. Повечето вирусни инфекции обаче не водят до енцефалит, той е рядко усложнение на вирусната инфекция. Симптомите на енцефалит са силно променливи и наподобяват на симптомите на грип, те може да включват:

  • Главоболие;
  • Висока температура;
  • Проблеми с паметта;
  • Промени в личността;
  • Други проблеми, по-малко забележимо свързани с мозъка, като гадене

Тези симптоми са причинени от оток (подуване) на мозъка, който се появява по време на инфекцията. В зависимост от тежестта на възпалението, енцефалитът може да причини леки, обратими или големи, трайни здравословни проблеми. Енцефалитът е по-вероятно да се появи при малки деца и хора в напреднала възраст, както и при хората, които са имунокомпрометирани - например от ХИВ.


 

При промени в съзнанието, паметта или личността или други симптоми на оток на мозъка, незабавно трябва да бъде потърсена медицинска помощ. Бързото диагностициране и лечение на състоянието могат да помогнат за предотвратяване на най-лошите усложнения от инфекция в мозъка.

 

Каква е връзката между полово предавани болести и енцефалит?

Енцефалитът не е често усложнение на полово предаваните болести, но въпреки това е възможно да възникне. За щастие, правилното лечение на вирусни полово предавани инфекции, като ХИВ и вируса на херпес симплекс (HSV), намалява още повече риска от възникването на енцефалит. Правилното лечение на тези полово предавани болести също подобрява цялостното здраве и риска от предаване на вируса на партньор.

 

Енцефалитът може да бъде следствие от херпесна инфекция при новородени или възрастни. Всъщност, някои специалисти смятат, че херпесният енцефалит може да бъде рисков фактор за възникването на болестта на Алцхаймер. Енцефалитът може да бъде причинен от HSV-1 или HSV-2. Въпреки това, повечето херпесни инфекции при възрастни не водят до енцефалит. Това е изключително рядко усложнение.

 

Херпесният енцефалит е една от причините, поради които неонаталният херпес (когато бебето е заразено или с HSV-1, или с HSV-2 близо до времето на раждане) може да бъде фатален. Въпреки че е по-рядко срещано, инфекцията може да доведе до фатален край и при възрастни пациенти, дори когато получават антивирусни лекарства навреме. Рискът от летален изход или тежко мозъчно увреждане от херпесен енцефалит е по-висок при лица, които не получават своевременно лечение. Херпесният енцефалит засяга по-често хора с отслабен имунитет, точно както енцефалитът като цяло.

 

Нелекуваната HIV инфекция също е свързана с повишен риск от неврокогнитивни проблеми, които включват и енцефалит. Въпреки това, голяма част от мозъчните увреждания, причинени от ХИВ, се дължат на относително ниско ниво на оток. Не е задължително енцефалитът да е в резултат от директна инфекция на мозъка.

 

Възможно е ХИВ инфекцията да засегне централната нервна система, но това не е единствената причина ХИВ да причинява подобни проблеми. Енцефалитът при ХИВ по-често се причинява от вторична вирусна инфекция, като инфекция с цитомегаловирус (CMV). Невросифилис (сифилис на нервната система), както и туберкулоза на централната нервна система, също може да се появят при хора, които имат ХИВ. При тези патогени може да възникне мозъчна инфекция, независимо дали пациент има ХИВ или не, въпреки това, енцефалитът обикновено е по-често срещан при хората, които страдат от ХИВ, отколкото при тези, които не са заразени с този вирус.

 

Референции:
1. Hong S, Banks WA. Role of the immune system in HIV-associated neuroinflammation and neurocognitive implications
2. Itzhaki RF, Wozniak MA. Herpes simplex virus type 1 in Alzheimer's disease: the enemy within
3. Kennedy PG, Steiner I. Recent issues in herpes simplex encephalitis
4. Steiner I, Benninger F. Update on herpes virus infections of the nervous system
5. Verywell Health. Encephalitis and Its Relationship to STDs