Високото артериално налягане води до свиване и стесняване на кръвоносните съдове в цялото тяло, което в крайна сметка ги уврежда и отслабва. Стесняването намалява притока на кръв към жизненоважни органи.

 

Ако кръвоносните съдове на бъбреците са увредени, това води до нарушаване на тяхната функция. Когато това се случи, бъбреците не са в състояние да изпълняват функциите си, а именно да премахват отпадните продукти и излишната течност от организма.


 

Допълнителната течност в кръвоносната система може да повиши още повече артериалното налягане, създавайки опасен цикъл и да причини повече увреждания.

 

Почти един на всеки двама възрастни в САЩ – или около 108 милиона души - имат високо артериално налягане. Повече от един на всеки седем възрастни или около 37 милиона души страдат от хронично бъбречно заболяване.

 

Високото артериално налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност, след диабет.

 

Артериалното налягане има тенденция да се увеличава с напредване на възрастта. Нашите кръвоносни съдове естествено се стесняват и втвърдяват с течение на времето. Рисков фактор също е и нездравословния начин на живот – тютюнопушене, прием на твърде много сол, прием на алкохол и липса на физическа активност.

 

В допълнение към високото артериално налягане, други фактори, които увеличават риска от бъбречни заболявания, са диабет, фамилна анамнеза за бъбречно заболяване, раса или етническа принадлежност – афро-американците и испанците имат по-голям риск от хронично бъбречно заболяване.

 

Високото артериално налягане може да бъде както причина, така и резултат от бъбречно заболяване.

 

Най-добрият начин да се забави или предотврати бъбречна увреда вследствие на високо артериално налягане е да предприемете стъпки за понижаването му. Това включва комбинация от лекарства и промени в начина на живот като например физическа активност, поддържане на здравословно тегло, намаляване на стреса. 

 

При бъбречно заболяване е необходимо да се избягвате храни и напитки с високо съдържание на натрий. Трябва също да се ограничат алкохолните напитки – не повече от две на ден за мъжете и една на ден за жените.

 

В допълнение медицинските специалисти препоръчват да се приема умерено или намалено количество протеин. Протеините биват разградени до отпадни продукти, които бъбреците филтрират от кръвта. 

 

Приемът на повече протеин, отколкото тялото се нуждае, може да натовари бъбреците и да доведе до бързо намаляване на бъбречната функция (амилоидоза).  

 

Необходими ли ще са други промени в начина на живот? Да. Следващите стъпки могат да ви помогнат да достигнете до желания резултат, а именно да предпазите бъбреците и здравето си.

 

  • Поддържайте тялото си физически активно. Ако състоянието ви позволява, тренирайте 4-5 дни в седмицата поне по 30 минути;
  • Ограничете алкохола;
  • Спрете тютюнопушенето!