В тялото ни протичат физиологични процеси, които се стремят да поддържат постоянна телесна температура. Тя е важна за протичането на всички клетъчни процеси в човешкия организъм и се колебае около 37оС (+/- 0,6 oC). Нарича се още „вътрешна температура” или температурата на вътрешните органи и мозъка. Съществува и т.нар. „кожна температура”, която е по-ниска и зависи от температурните колебания на околната среда. Тя е средно около 32оС, като по длани и стъпала може да достигне дори до 25-28оС.

 

1. Kакво се случва, когато ни е топло?


Най-просто казано, в тялото ни се активират механизми, чрез които се освобождава акумулираната топлина. Хипоталамусът е структура в мозъка, която осъществява терморегулаторна роля. Неговите терморецептори отчитат промените в температурата на циркулиращата кръв. До него достига информация и от всички терморецептори, разположени по кожата, които изпращат сигнали за температурата на повърхността на тялото. Задействат се коригиращи механизми отстрана на хипоталамуса, които целят охлаждане на тялото и нормализиране на телесната температура:

  • Вазодилатация – изпращат се нервни импулси по парасимпатиковата нервна система за релаксация на гладките мускули на капилярите и те се кръвонапълват. Колатералните кръвоносни съдове се контрахират (свиват), с което потокът кръв, навлязъл в капилярите, се задържа на повърхността на кожата. Чрез този механизъм част от циркулиращата кръв се охлажда. Нагледен пример за това е зачервяването на кожата, което се получава, когато ни е горещо.
  • Потоотделяне – чрез изпарената пот се отдава топлина.
  • Пилорелаксация – мускулите в космените фоликули се релаксират, което кара космите по повърхността на кожата да лежат плътно един до друг върху нея. Така не се задържа въздух помежду им, който играе ролята на изолатор.
  • Поведенчески прояви (под контрола на мозъчната кора) – отваряме прозореца, пием повече вода, обличаме се с по-леки дрехи и др.
  • Щитовидна жлеза – отделят се по-малко тиреоидни хормони, с което се забавя основната обмяна (само при много висока температура).

 

2. Каква е ролята на щитовидната жлеза в контрола на телесната температура?

 

Отделяните от нея щитовидни хормони - трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) контролират основната обмяна. Това е енергията, която организмът изразходва за поддържането на всички жизнени процеси, т.е. работата на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, отделителната и другите системи. Основната обмяна е минималният енергоразход на организма в състояние на покой, изключва се енергоразхода от физическа активност. Тя нормално е около 1500-1800 ккал за денонощие при мъжете и около 1400-1500 ккал за денонощие при жените. Зависи не само от пола, а също от възрастта (с възрастта намалява), ръста и теглото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

С увеличаването на основната обмяна тялото ни гори калории и увеличава отделянето на топлина. Обратното се получава, когато се намали основната обмяна. Клиничен пример за ролята на щитовидната жлеза в контрола й е нетолерансът към топлина при хиперфункция на жлезата и непоносимостта към студ при хипофункция.

 

При хипертиреоидизъм под въздействие на повишените нива на щитовидните хормони се повишава основната обмяна и се отделя ексцесивно количество топлина. Включват се механизмите за отдаване на топлина и охлаждане на тялото, изброени по-горе. Именно затова при хората с това заболяване се наблюдава обилно изпотяване и кожата им е топла на допир, влажна и мека (т.нар. „кадифена” кожа).

 

Изхождайки от тези си ефекти върху основната обмяна и способността при хиперпродукция на щитовидни хормони да се постига отрицателен енергиен баланс, учени са изследвали приложението им при лечение на затлъстяване. Установява се, че страничните ефекти от тях особено върху сърдечно-съдовата система, надхвърлят потенциалните ползи.