Колостомата е оперативна интервенция, която създава отвор за дебелото черво през коремната стена, докато илеостомата създава отвор от илеума. 

 

И двете процедури могат да бъдат временни или постоянни. 


 

Защо е необходимо поставяне на илео- или колостома?

Колостомата или илеостомата се прави, когато част от червата трябва да бъде отстранена или заобиколена.

Това се налага при:

  • Карцином на дебелото черво, ректума или ануса;
  • Възпалително заболяване на червата като улцерозен колит или болест на Крон;
  • Наследствена аденоматозна полипоза;
  • Обструкция на червата;
  • Дивертикулит;
  • Вродени дефекти на червата;
  • Нараняване, което уврежда червата.

Задължително преди извършване на самата процедура се правят редица изследвания, за да се провери общото здравословно състояние на пациента. Обикновено 1 до 2 дни преди процедурата се правят прочистващи клизми.

 

Преди самата процедура здравният екип, заедно с пациента ще определят вида на торбичката и къде ще бъде поставена, с цел максимално удобство за пациента.

 

За поставянето на илео- или колостома се използва отворена операция или лапароскопска техника. 

 

С отворената техника се прави разрез през коремната стена, за да се стигне до червата. Докато при лапароскопската техника се правят няколко малки разреза, ендоскопът и инструментите се вкарват през разрезите, за да се извърши резекцията.

 

От двата метода, отворената операция се използва много по-често в този случай.

 

В зависимост от причините за извършване на интервенцията, първо може да се направи резекция на червата.

 

Тя се налага при пълното отстраняване на „болната” или увредена част на червата.

 

За да се създаде крайна колостома или илеостома, единият край на дебелото черво или илеума се довежда до отвор на повърхността на корема. Хирургът зашива краищата на изрязаната част на илеума или дебелото черво към кожата на корема, за да направи стомата, а другият отрязан край се затваря с помощта на шевове или скоби.

 

За крайна стома с лигавична фистула, другият отрязан край на илеума или дебелото черво се прикрепва към друга част на корема, за да се направи втора стома.

 

След затваряне на стомата, в корема се поставя дренаж за оттичане на течности. Това помага за предотвратяване на инфекции и позволява на мястото да се лекува правилно. Около стомата се поставя специална торбичка.

 

Странични ефекти могат да се появят при всякакъв вид операция, но опитът на всеки е различен. Всеки организъм отговаря по различен начин.

 

Нежеланите реакции след поставяне на илео- или колостома включват болка, кървене, инфекция, кръвни съсиреци, херния близо до стомата, пролапс на част от червата през стомата, увреждане на близко разположени органи, дехидратация или запушване на червата.

 

В първите 1-2 дни след операцията е позволен прием само на течности, твърдите храни ще се въвеждат бавно и постепенно. Стомата обикновено се подува веднага след операцията. Обикновено е мека, влажна и с червеникаво-розов цвят, подобна на лигавицата в устата.

 

Там няма нервни окончания и след допир не би трябвало да има болка. На повърхността на стомата има много кръвоносни съдове, така че може да кърви малко, ако се разтрие или избърше твърде силно.

 

Наличието на илео- или колостома пречи на контрола на червата, затова носенето на торбичка през цялото време е абсолютно задължително.

 

Източници:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colostomy
https://www.nhs.uk/conditions/colostomy/
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/ostomies/colostomy/what-is-colostomy.html