При алергия към алкохол, имунната система реагира прекомерно на алкохол, докато при непоносимост към алкохол, храносмилателната система не обработва алкохола правилно. Организмът може също така да реагира на някои алкохолни напитки при наличие на непоносимост към хистамин или сулфити. В много редки случаи реакциите към алкохол могат да бъдат признак на лимфом на Ходжкин.


Непоносимост към алкохол

Алдехиддехидрогеназата (ALDH2) е ензим, който тялото използва за преработка на алкохола. Този ензим превръща алкохола в оцетна киселина в черния дроб. Някои хора имат вариант на гена, кодиращ ALDH2, който кара тялото да произвежда по-малко активен ALDH2. Това пречи на организма да усвоява правилно алкохол. Този вариант на ензима е по-често срещан при хора от азиатски произход. Това състояние се нарича дефицит на алдехиддехидрогеназа (ALDH2), което често срещана причина за непоносимост към алкохол.При наличие на дефицит на ALDH2, лицето на човек, консумиращ алкохол, може да стане зачервено и затоплено, като също така може да изпита и други симптоми като:

  • Главоболие;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Учестен пулс

Непоносимост към хистамин

Хистаминът е химично вещество, което се среща естествено в човешкото тяло. Той се среща и в много храни и напитки, особено във ферментирали продукти. Например, отлежало сирене, пушени меса, кисело зеле, вино и бира са с високо съдържание на хистамини.


Обикновено тялото произвежда ензим, наречен диамин оксидаза, за да разгради хистамина. Ако организмът не произвежда достатъчно активно този ензим, организмът може да реагира на хистамина в храни и напитки.


Симптомите на непоносимост към хистамин са подобни на алергична реакция. Например потенциалните симптоми включват зачервяване и сърбеж на кожата, запушване на носа, задух, коремна болка и диария.


Червеното вино има по-високи нива на хистамин, отколкото бялото вино или бирата.


Непоносимост към сулфити

Някои хора имат непоносимост или чувствителност към сулфитите. Тези съединения често се добавят към бирата и виното, за да ограничат растежа на дрождите и да действат като консервант.

 

Общите сулфити включват калиев бисулфит или калиев метабисулфит. Серният диоксид е друго съединение, което може да предизвика реакции при някои хора. Някои видове сулфити също могат да предизвикат астматичен пристъп, ако човек има астма.


Бялото вино има тенденция да съдържа по-високи нива на сулфити, отколкото червеното вино и бирата.


Лимфом на Ходжкин

Някои хора с лимфом на Ходжкин изпитват болка след консумация на алкохол. Лимфомът на Ходжкин е вид рак, който засяга лимфна система. Много хора с лимфом на Ходжкин развиват увеличени лимфни възли. Обикновено тези лимфни възли не са болезнени, но в редки случаи те стават болезнени след консумация на алкохол. Точната причина за тази реакция на тялото е неизвестна.


Библиография:
American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI). Food allergy versus food intolerance
Healthline. Alcohol Allergies
Bryant AJ, et al. Alcohol intolerance associated with Hodgkin’s lymphoma