Хемороидите са подути възпалени вени около ануса или в долната част на ректума. Те могат да бъдат два вида - външни хемороиди, които се образуват под кожата около ануса или вътрешни, които се образуват в лигавицата на ануса и долната част на ректума.

 

Хемороидите са често срещан проблем както сред мъжете, така и сред жените. По най-нови данни състоянието засяга около 1 на всеки 20 възрастни. Около половината от хората на възраст на 50 години страдат от хемороиди.


 

По-вероятно е да получите хемороиди, ако имате нередовна дефекация (запек), стоите на тоалетната за дълги периоди от време, имате хроничен запек или диария, приемате храни с ниско съдържание на фибри, вдигате тежки предмети. Други причини могат да бъдат бременност или отслабване на поддържащите тъкани в ануса и ректума.

 

Състоянието се характеризира и с редица усложнения, които включват наличие на кръвни съсиреци във външен хемороид, инфекция на рана върху външен хемороид и много често анемия при кървене.

 

Симптомите на заболяването зависят от вида хемороиди

 

Ако се касае за външни хемороиди, може да имате анален сърбеж, да опипвате една или повече твърди бучки в областта на ануса, анална болка особено при седнало положение. Твърде многото триене или почистване около ануса може да влоши симптомите. 

 

При много хора симптомите на външни хемороиди изчезват в рамките на няколко дни.

 

При наличие на вътрешни хемороиди, състоянието може да се манифестира с кървене от ректума - ярко червена кръв върху изпражненията след изхождане или пролапс на хемороид. Вътрешните хемороиди, които не пролабират най-често не са болезнени. Пролапсът обикновено причинява болка и дискомфорт.

 

Въпреки, че хемороидите са най-честата причина за анални симптоми, не всеки анален симптом се причинява от хемороиди. Някои симптоми на хемороиди са подобни на тези при други заболявания на храносмилателния тракт. Например кървенето от ректума може да е признак на заболявания като болест на Крон или улцерозен колит.

 

Най-често може да лекувате хемороидите си в домашни условия чрез:

 • Прием на храни, богати на фибри;
 • Прием на поне 1-1,5 л течности на ден;
 • Прием на разхлабителни за омекотяване на изпражненията;
 • Не е препоръчително да стоите дълго време в тоалетната;
 • В случаите, в които пациентите съобщават за болка, може да се прилагат нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Ако разбира се, няма противопоказания за това.

 

Най-често лекарите препоръчват използването на медикаменти (НСПВС, мехлеми или супозитории при болков синдром) за 1 седмица. Необходимо е да се потърси лекарска помощ, ако:

 • Използваните средства не облекчават симптомите в рамките на 1 седмица;
 • Причиняват странични ефекти като суха кожа около ануса или обрив.

 

Лекарите третират хемороиди в болнични условия като използват:

 • Превръзки с гумена лента. Лигирането е процедура, която лекарите използват за лечение на кървене или пролабиране (спадане) на вътрешни хемороиди. Поставя се специална гумена лента в основата на хемороида, която прекъсва кръвоснабдяването. Този тип лечение се прилага само в болнични условия.
 • Склеротерапия е метод, при който се инжектира разтвор във вътрешен хемороид, което води до образуване на съединителна „белезна” тъкан. Тази тъкан прекъсва кръвоснабдяването, често свивайки хемороида.
 • Електрокоагулация е метод, при който се използва електрически ток като по този начин се прекъсва кръвоснабдяването.
 • Друг метод на лечение е хемороидектомията. Това е оперативна процедура, която се използва за отстраняване на големи вътрешни хемороиди, които не реагират на друго лечение.