Анемията често се среща при хора с хронично бъбречно заболяване – трайна, частична загуба на бъбречна функция (ХБН). Анемията има тенденция да се влошава с напредване на заболяването. 

 

Повечето хора, които имат частична или пълна загуба на бъбречна функция, имат анемия.


 

Анемията е състояние, при което тялото има по-малко червени кръвни клетки от нормалното. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белия дроб към останалите органи и тъкани. 

 

Когато бъбреците са болни или увредени, те не произвеждат достатъчно еритропоетин. В резултат на това костният мозък произвежда по-малко червени кръвни клетки, което води до анемия. 

 

Еритропоетинът, наречен още хемопоетин, е хормон, който изпълнява ролята на растежен фактор. Той е хемопоетичен цитокин, който стимулира растежа и развитието на предшествениците на еритроцитите. 90% от еритропоетинът в организма се образува в бъбреците, а останалите 10% се произвеждат от черния дроб. 

 

Други често срещани причини за анемия при хора с бъбречни заболявания включват загуба на кръв при хемодиализа и ниските нива на желязо, витамин В12 и фолиева киселина.

 

Тези хранителни вещества са необходими на червените кръвни клетки да произвеждат хемоглобин, основният протеин, пренасящ кислород.

 

Ако лечението на свързаната с бъбречно заболяване анемия е безрезултатно е необходимо да се изключат други причини като проблеми с костния мозък, артрит, лупус, възпалително заболяване на червата или недохранване.

 

Признаците и симптомите на анемия при хора с ХБН могат да включват слабост, умора или отпадналост, главоболие, проблеми с концентрацията, бледост на кожата и видимите лигавици, задух или болка в гърдите.

 

Сърдечните проблеми са усложнение на анемията и могат да включват неравномерен сърдечен ритъм или необичайно ускорен ритъм, разширяване съдовете на сърцето и дори сърдечна недостатъчност.

 

Първата стъпка при лечението на анемията е повишаване ниските нива на желязо.

 

Желязосъдържащите медикаменти могат да помогнат за повишаване нивата на желязо и хемоглобин. 

 

Въпреки това много проучвания показват, че таблетните форми на желязосъдържащите препарати не действат толкова добре, колкото прилагането им интравенозно.

 

Ако кръвните изследвания показват бъбречното заболяване като най-вероятната причина за анемия, лечението може да включва инжекции на генетично модифицирана форма на еритропоетин. Пациентите на хемодиализа могат да получат еритропоетин интравенозно по време на хемодиализа.

 

Много проучвания показват, че приложението на еритропоетин увеличава рисковете от сърдечносъдови инциденти като инфаркт или инсулт. Експертите препоръчват използването на най-ниската доза от медикамента, която ще намали нуждата от трансфузия на червени кръвни клетки.

 

Ако нивата на хемоглобин са твърде ниски, може да се наложи извършване на кръвопреливане.

 

Много лекари препоръчват приема на витамин В12 и фолиева киселина при пациенти с анемия, следствие на хронично бъбречно заболяване.