Не е възможно да се предскаже какъв точно ще е грипът през новия сезон. Грипът е непредвидим. Това какъв точно грип се разпространява,зависи от климатичните условия и продължителността на сезона. Обикновено варира при всеки сезон.

Грипните вируси се променят постоянно, така че не е нещо необичайно да има поява на нови грипни вируси, които  са различни всяка година. Това се дължи на много мутации при различните щамове. Затова, няма начин да не се появят и циркулират  нови грипни вируси през този сезон.

Графикът на грипа е много непредвидим и може да варира от сезон на сезон. Грипната вълна взима върхове между декември и февруари. Въпреки това, сезонният грип може да започне най-рано през октомври и продължава най-късно през май.

За да се подготвим за този грипен сезон, експертите препоръчват ежегодно ваксиниране за всички възрасти, тъй като това е първата и най-важна стъпка за защита срещу това вирусно заболяване. Макар че има много различни грипни вируси, сезонната грипна ваксина е предназначена за защита срещу основните грипни вируси. Изследванията показват, че това води до по-ниска заболеваемост по време на грипен сезон. Хората трябва да бъдат ваксинирани скоро след като ваксината срещу грип стане налична, в идеалния случай до октомври, за да се гарантира, че възможно най-много хора  са защитени преди началото на грипния сезон.

NEWS_MORE_BOXВ допълнение към ваксината, можете да вземете ежедневни превантивни действия, като стоите далеч от болни хора и си миете редовно ръцете, за да се намали разпространението на микробите. Ако сте болни от грип, останете  вкъщи, не ходете на  работа или училище, за да се предотврати разпространението на грипа сред другите хора.

Ваксинацията е особено важна за хората с висок риск от сериозни усложнения след грипа, както и това с кого те контактуват.
Деца на възраст под 6 месеца са с по-висок риск от сериозни усложнения на грипа, но са твърде малки, за да получат ваксина срещу грип.

Деца на възраст между 6 месеца и 8-годишна възраст може да се нуждаят от две дози ваксина срещу грип, за да бъдат напълно защитени от грипа.
Лекарят определя дали детето се нуждае от една или две дози.


В рисковите групи влизат въобще децата до 14 години, възрастните над 65 години, хора с хронични заболявания, особено белодробни, астма и хобб, страдащки от сърдечносъдови проблеми, диабетици, медицински специалисти, имуносупресирани пациенти. Така популярният „свински грип“ е опасен и за бременните.