Какво представлява кампилобактерният гастроентерит?

Кампилобактерният гастроентерит е вид инфекция (кампилобактериоза), засягаща гастроинтестиналния тракт, която възниква поради заразяване с бактерии от род Кампилобактер (Campylobacter). Повечето случаи на заболяването възникнат в резултат на консумация на недостатъчно добре термично обработено месо, като пилешко или говеждо, или неизмити продукти, предизвикващи хранително отравяне. Инфекцията засяга тънките черва и причинява редица стомашно-чревни проблеми.

Какво представляват бактериите от род Кампилобактер?


Кампилобактерният гастроентерит е често срещана чревна инфекция, която възниква поради бактериите Campylobacter. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), бактериите Campylobacter са най-честата бактериална причина за диарийни заболявания, засягащи 1,5 милиона души в Съединените щати всяка година.

 

Бактериите могат да присъстват в месото или млякото на животно, да преминат във водата, да се отделят чрез изпражнения и да се предават по фекално-орален път или чрез контакт със заразено месо.

 

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че инфекциите обикновено са леки и отшумяват сами. При малките деца, по-възрастните хора и лицата с отслабена имунна система обаче има по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

Какви са симптомите на кампилобактерния гастроентерит?

Симптомите на кампилобактерния гастроентерит обикновено се развиват 2–5 дни след заразяване с бактерията. Това време обаче може да варира между 1 и 10 дни. Кампилобактерният гастроентерит може да доведе до симптоми като:

  • Кървава диария;
  • Коремни болки;
  • Висока температура;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Главоболие

Симптомите обикновено продължават 3-6 дни.

Какви са причините за кампилобактерния гастроентерит?

Кампилобактерният гастроентерит възниква при влизане в контакт с бактерии от рода Campylobacter. Бактериите Campylobacter присъстват в много животни, включително:

  • Домашни птици;
  • Прасета;
  • Говеда;
  • Овце;
  • Щрауси;
  • Миди

Бактериите могат да присъстват и при домашни любимци, като котки и кучета. Основният път на излагане е чрез консумация на недостатъчно добре термично обработено месо.

В какво се състоят диагностиката и лечението на кампилобактерния гастроентерит?

Специалист може да диагностицира хранително отравяне въз основа на симптомите и анамнезата (медицинската история) на дадено лице. Диагностицирането на кампилобактериозата изисква лабораторно изследване на изпражнения, телесни течности или тъкан.

 

Лечението на кампилобактерния гастроентерит се фокусира върху овладяване на симптомите и приема на течности, за да бъдат възстановени количествата, загубени чрез диария или повръщане. Обикновено не е необходимо антибиотично лечение, освен при тежко протичане или наличие на риск от тежко заболяване, който включва:

  • Възраст над 65 години;
  • Бременност;
  • Отслабена имунна система

В какво се състои превенцията на кампилобактерния гастроентерит?

Въпреки че съществуват регулации за обработката на месо, също така са необходими и превантивни мерки, които могат да бъдат предприети в домашни условия.

 

Термичната обработка е единственият ефективен метод за унищожаване на бактериите Campylobacter от храните. Следователно е необходимо сготвяне на месото, докато достигне подходяща вътрешна температура.

За да бъде предотвратена кампилобактериозата, е необходимо да бъде предприето следното:

  • Опаковане на месото в найлонови торбички в магазина за хранителни стоки, за да бъде предотвратено капенето на течности от него върху други храни;
  • Незабавно охлаждане на месото;
  • Старателно измиване на дъските за рязане и повърхностите за приготвяне на храна веднага след употреба, за да бъде избегнато замърсяване на други храни;
  • Измиване на продуктите;
  • Измиване на ръцете със сапун и вода след работа със сурово месо.

Какви са усложненията от кампилобактерен гастроентерит?

Понякога е възможно да възникнат усложнения от кампилобактерен гастроентерит, които могат да включват:

При отслабена имунна система бактериите могат да се разпространят в кръвта, което може да бъде животозастрашаващо.

 

Макар и много рядко, е възможно да бъде развит синдром на Гилен-Баре. Това е състояние, при което имунната система атакува нервите, което води до мускулна слабост и в някои случаи парализа, която може да продължи седмици.

 

Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че инфекция с бактерия Campylobacter води до синдром на Гилен-Баре при приблизително 1 на 1000 души и че бактерията Campylobacter може да е отговорна за 40% от случаите на синдром на Гилен-Баре. Повечето хора се възстановяват напълно от това състояние.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Campylobacter (campylobacteriosis)
2. World Health Organization (WHO). Campylobacter
3. Healthdirect. Campylobacter infection
4. New York State Department of Health. Campylobacteriosis