Какви са причините за възникването на диабет тип 2?

Диабетът представлява състояние, при което се наблюдават повишени нива на кръвна захар (хипергликемия). Заболяването се причинява от неспособността на тялото да метаболизира глюкозата (кръвната захар) от храната като енергия. Всяка клетка в тялото се нуждае от глюкоза, за да функционира правилно. Инсулинът, хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза), спомага за доставянето на глюкоза до клетките на тялото чрез кръвния поток.

 


Когато е налице или липса на инсулин, или неспособност на тялото да използва правилно инсулина, глюкозата се натрупва в кръвта, което води до повишаване на кръвната захар. В някои случаи организмът не може да произвежда инсулин сам (диабет тип 1). В други случаи тялото не произвежда достатъчно инсулин или става резистентно към неговите ефекти (диабет тип 2).

Какво представляват сулфонилуреите?

През 30-те години на миналия век е открито, че синтетично съединение на сярата, използвано за лечение на коремен тиф, причинява значително понижаване на нивата на кръвната захар (хипогликемия) на пациентите. По-късно е било потвърдено, че сярното съединение причинява освобождаването на инсулин от панкреаса, което води до ниски нива на кръвната захар при пациентите с тиф. Инсулинът е хормон, който помага на тялото да регулира нивата на кръвната захар и осигурява на клетките енергия.

 

През 50-те години първият представител на сулфонилуреите - толбутамид (първо поколение блокер на калиеви канали) - е одобрен за употреба при лечение на диабет тип 2, последвано от въвеждането на още няколко лекарства от класа на сулфонилуреите. Днес сулфонилурейните перорални хипогликемични лекарства са използвани широко, тъй като като цяло са безопасни, ефективни и евтини.

Как действат сулфонилурейните препарати?

Сулфонилуреите увеличават освобождаването на инсулин чрез стимулиране на бета клетките (инсулин-произвеждащи клетки) на панкреаса. Тези медикаменти са най-ефективни в по-ранните стадии на диабет тип 2, когато все още има много активни бета клетки в панкреаса. Ефектите на сулфонилуреите също могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар чрез подобряване на способността на инсулиновите рецептори на телесните клетките да използват наличния инсулин.

 

Сулфонилуреите са одобрени като допълнение към диета и упражнения за подобряване на контрола на кръвната захар при възрастни лица с диабет тип 2.

Какви видове сулфонилуреи съществуват?

Сулфонилуреите обикновено се класифицират в три групи или „поколения“.

 

Сулфонилуреи от първо поколение
Първите одобрени сулфонилуреи, които включват толбутамид и толазамид, са известни като сулфонилуреи от първо поколение. Въпреки че са ефективни при понижаване на нивата на кръвната захар, те имат някои значителни недостатъци, включително рядка, но значителна чернодробна токсичност. Използването на толбутамид от първо поколение е до голяма степен заменено от сулфонилуреи от второ поколение.

 

Сулфонилуреи от второ поколение
Сулфонилуреите от второ поколение включват глипизид и глибурид. Те са показали предимство, тъй като са по-мощни и могат да се дават като доза веднъж дневно. Сулфонилурейните препарати от второ поколение е по-малко вероятно да доведат до лекарствени взаимодействия, които водят до хипогликемия или ниски нива на кръвната захар, които могат да възникнат при сулфонилуреите от първо поколение.

 

Сулфонилуреи от трето поколение
Трето поколение сулфонилуреи, въведено през 1995 г., наречено глимепирид, е дори по-малко вероятно да причини хипогликемия, отколкото други поколения сулфонилуреи. Глимепирид може също така да причини отделянето на повече инсулин от панкреаса, отколкото някои от по-старите агенти.

 

Референции:
1. SingleCare. Sulfonylureas: Uses, common brands, and safety info
2. American Diabetes Association. Sulfonylureas
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Ryan A. Costello; Samar Nicolas; Abhijit Shivkumar. Sulfonylureas