Какво се случва по време на дишане?

Белите дробове имат две основни функции, едната е снабдяване на тялото с кислород, другата е отстраняването на въглеродния диоксид от тялото. Човешкият организъм се нуждае от кислород, за да функционира, а въглеродният диоксид е газ, който тялото произвежда, когато използва кислорода.

 


По време на процеса на дишане, при вдишване въздухът преминава през дихателните пътища в белите дробове. Дихателните пътища са изградени от разтегливи тъкани - мускули и друга поддържаща тъкан, които се увиват около всеки дихателен път на дихателно дърво, за да го поддържат отворен.

 

Въздухът в белите дробове запълва малки въздушни торбички, наречени алвеоли. Кръвта циркулира около тези въздушни торбички чрез малки кръвоносни съдове, наречени капиляри. Кислородът преминава в кръвта на мястото, където се срещат кръвоносните съдове и въздушните торбички. Това е и мястото, където въглеродният диоксид преминава от кръвния поток в белите дробове, за да бъде издишан.

Какви ефекти има стареенето върху дихателната система?

Белият дроб узрява до 20-25-годишна възраст и след това стареенето на организма предизвиква прогресивно намаляване на белодробната функция. По-възрастните лица имат намалено усещане за диспнея и намален отговор към хипоксия и хиперкапния, което ги прави по-уязвими при състояния, изискващи кислород, като сърдечна недостатъчност и пневмония.

 

Естественото стареене предизвиква промени в костите и мускулите на гръдния кош и гръбначния стълб, което води до повишено усилие при дишане. Костите изтъняват и променят своята форма, което деформира гръдния кош, като в резултат на това може да бъде нарушена способността на гръдния кош да се разширява и свива правилно по време на дишане.

 

Силата на дихателните мускули намалява с възрастта и може да наруши ефективното изкашляне при нужда, което е важно за прочистването на дихателните пътища. Мускулът, който поддържа дишането (диафрагмата) също отслабва. Тази слабост може да попречи при вдишването или издишването на достатъчно въздух. Тези промени в костите и мускулите е възможно да доведат до понижаване на нивото на кислород в организма, освен това също по-малко въглероден диоксид може да бъде отстранен от тялото. Вследствие на това могат да се появят симптоми като умора и задух.

 

Остаряването също води до промени в белодробната тъкан. Белодробният паренхим губи поддържащата си структура, което води до разширяване на въздушните пространства - „старчески емфизем”. Мускулите и другите тъкани, които са в близост до респираторния тракт, може да загубят способността си да поддържат дихателните пътища напълно отворени. Това води до лесно затваряне на дихателните пътища.

 

Стареенето също кара въздушните торбички (алвеоли) да загубят своята сферична форма. Тези промени в белодробната тъкан позволяват въздух да остане в белите дробове, като твърде малко кислород влиза в кръвоносните съдове и по-малко въглероден диоксид се отстранява от тялото.

 

Остаряването предизвиква и промени в нервната система. Частта от мозъка, която контролира дишането, е възможно да загуби част от своята функция. Дишането става затруднено, а нервите в дихателни пътища, които предизвикват кашлица, стават по-малко чувствителни. Големи количества частици като дим или микроби могат да се натрупат в белите дробове. Рецепторите на дихателните пътища претърпяват функционални промени с възрастта и е по-малко вероятно да реагират на лекарства, използвани при по-младите пациенти за лечение на същите разстройства.

 

Стареенето също отслабва имунната система. Това означава, че тялото става по-малко способно да се бори с белодробни инфекции и други заболявания. Белите дробове също стават по-малко способни да се възстановят след излагане на дим или други вредни частици. В резултат на тези промени лицата в напреднала възраст; са изложени на повишен риск от:

  • Белодробни инфекции, като пневмония и бронхит;
  • Недостиг на въздух;
  • Ниско ниво на кислород в тъканите (хипоксия);
  • Ненормални модели на дишане, водещи до проблеми като сънна апнея (епизоди на спиране на дишането по време на сън).

Как може да бъдат ограничени ефектите от стареенето върху дихателната система?

За да бъдат намалени ефектите от стареенето върху белите дробове е необходимо:

  • Избягване на излагането на цигарен дим. Пушенето и излагането на дим уврежда белите дробове и ускорява стареенето на белите дробове;
  • Извършване на физически упражнения за подобряване на белодробната функция;
  • Избягване на обездвижването и прекарването на продължително време в легнало положение. Лежането в леглото или престоя в седнало положение за дълги периоди от време позволява в белите дробове да се натрупат секрети. Това излага на риск от белодробни инфекции, особено веднага след операция или по време на болест.

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Effect of aging on respiratory system physiology and immunology
2. MedlinePlus. Aging changes in the lungs
3. ScienceDirect. The aging lung: Physiology, disease, and immunity