Лятото е сезонът на най-интензивното излагане на кожата на слънчевите лъчи. Лъчите, които достигат до земната повърхност са UVA и UVB, а третият вид лъчи (UVC) се разсейват още в горните слоеве на атмосферата. За UVA лъчите е характерно, че проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и могат да преминават дори и през стъкло.

 

Небезизвестен е положителният ефект на слънчевите лъчи за организма, а именно стимулиране на преобразуването на витамин D2 в биологично активната му форма – D3 (холекалциферол). Но паралелно с това слънчевите лъчи имат и някои отрицателни ефекти върху кожата – фотостареене, атрофия, канцерогенеза, намаляване процента на белтъците колаген и еластин, имащи отношение към еластичността на кожата.


 

По отношение на редица кожни заболявания слънчевите лъчи могат да влияят разнопосочно – при някои от тях дерматозите се повлияват благоприятно, но при други излагането на слънце води до влошаване на симптомите.

 

Псориазисът е широко разпространена хронично-рецидивираща дерматоза, която се характеризира с рязко ограничени червени, леко надигнати над кожната повърхност и лющещи се лезии. Най-често кожните промени се разполагат по лактите, коленете и окосмената част на главата.

 

При голяма част от случаите слънчевите лъчи оказват благоприятен ефект върху кожните лезии. Поради тази причина фототерапията е един от методите за лечение на псориазис – PUVA терапия с псорален и ултравиолетови А-лъчи, както и селективна УВ терапия с живачно-кварцови лампи (излъчващи ултравиолетови В-лъчи).

 

Акнето е друг кожен проблем, който подобно на псориазиса се повлиява добре при излагане на слънце в умерени граници. При акне има повишена секреция на себум от мастните жлези, запушване на порите, с което се осигуряват подходящи условия за бактериален растеж. Следствие на дейността на патогенните микроорганизми се води до възпалителни промени по кожата.

 

Розацея е кожно заболяване с хроничен ход на протичане и се характеризира със зачервяване, появата на видими кръвоносни съдове, оток, папули предимно по изпъкналите части на лицето – бузи, брадичка, нос, чело. Честото излагане на слънце води до влошаване на симптомите на заболяването, които са суха чувствителна кожа, чувство за парене, смъдене, по-рядко лек до умерен сърбеж.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Себореята е кожно заболяване, свързано с патологични промени на мастните жлези и се характеризира с повишена продукция на себум. По кожата на лицето се образува мазен, лъскав филм, а по окосмената част на главата се образуват мазни люспи от лющещия се повърхностен епител. Често себореята се комбинира с някои други дерматози – розацея, акне и други. Както и при розацеята и акнето, така и при себорейния дерматит е характерно влошаване на симптомите при продължително излагане на слънце.

 

Обикновеният херпес е вирусна инфекция, като първи тип засяга основно кожата на лицето и оралната лигавица, докато тип 2 показва тропизъм към гениталната област и тази около ануса. За херпесната инфекция е характерно съхраняване на вируса в сетивни нерви в латентно състояние и при определени условия (стрес, намален имунитет) е възможно реактивиране на инфекцията и съответно развитие на характерните кожни промени. Слънчевото изгаряне е също един от факторите за отключване на инфекцията.

 

Системният лупус еритематозус е системно автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела основно срещу съединителната тъкан в организма. Това води до системно засягане на различни тъкани и органи. Кожните промени се характеризират с пеперудообразен еритем (зачервяване), обхващащ кожата на скулите и носа.

 

Кожата е с повишена фоточувствителност и при излагане на слънце симптомите на заболяването се влошават. По кожата на тялото и крайниците също е възможно да се появи обрив – малки по размери ливидни петна.

 

От значение е пациентите да бъдат своевременно информирани за своето заболяване и съответно да ограничават фактори, които носят риск за влошаване на състоянието им.