1. Какво представляват носните полипи?

Носовите полипи се развиват бавно и продължително вследствие на персистиращо дразнене в носа по носната лигавица и в околоносните кухини – алергични синуити, хроничен риносинуит, алергична хрема и други.


В подепителната тъкан на носната лигавица започва постепенно развитие на едемно-хиперпластично образувание. Подепителният слой на лигавицата има характерен застоен характер. Постепенно се образуват множество или единични овални образувания, които имат мековата консистенция и бледорозов или сивкав цвят. Носовите полипи произлизат най-често от етмоидалния или максиларния синус.Характерно за полипите с етмоидален произход е, че постепенно нарастват и достигат значителна големина. По този начин ограничават проходимостта на носовия канал, както и предизвикват разширение на носовия скелет. По-късно цялата носна пирамида се деформира. Заболяването се нарича болест на Уокс.


Полипите с произход от максиларния синус проникват през хоаните. По тази причина в професионалната медицинска литература може да бъдат срещнати като хоанални полипи.

NEWS_MORE_BOX

2. С какви симптоми протича заболяването?

Клиничната картина на заболяването описва постепенно едностранно или двустранно ограничение на проводимостта при дишане в носа. Полипите, които имат възпалителна генеза, се придружават от обилно изтичане на гноен ексудат, който има неприятен аромат. За алергично обусловените новопоявили се полипи говори появата на серозен ексудат, който при лабораторна диагностика се доказва, че е богат на еозинофили и лимфоцити.

3. Диагностика

Клиничната диагноза се поставя на база добре снета анамнеза и правилно снет носов статус. Прилага се риноскопия, която позволя оглеждане на носовите пътища за уплътнение, микробиологична диагностика при изтичане на гноен ексудат и лабораторна диагностика за уточняване при наличие на серозе нексудат.

 

4. Какво лечение се прилага?

Лечението на носовите полипи е оперативно. Прилага се специална полипна примка, която обхваща основата на полипа и го „отрязва”. Предварително зоната се обезболява локално с лидокаинов разтвор и адреналин, който е фракциониран. Последният цели отбъбване на възпалената носна лигавица и предотвратяване на постоперативно кървене.


По възможност полипите се отстраняват заедно с част от лигавицата. Това създава превантивни условия срещу рецидив на носовите полипи. Обикновено се пристъпва към ревизия на околоносните кухини и тяхното почистване.


Въпреки радикалната хирургична терапия, носовите полипи нерядко рецидивират след известен период от време. Най-често явлението се среща при полипите с алергична основа и хронично възпаление в лигавицата.